Elérte legmagasabb pontját a német Bürkle debreceni gépgyártó csarnoka, amely a Xanga csoport mintegy hárommillió eurós befektetésével valósul meg.

Herdon István, a Xanga csoport vezérigazgatója elmondta: a kezelésükben lévő, a Bürkle gyárának is helyet adó Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkban üzleti modelljük szerint megépítik a közmű infrastruktúrát és a gyártócsarnokokat, majd bérbe adják a betelepülő vállalkozásoknak.
A Bürkle gyártócsarnokát a Xanga hárommillió eurós beruházással alakítja ki, ahol a német Bürkle kétmillió eurós technikai fejlesztést valósít majd meg.

Az innovációs parkot 30 hektár területtel bővítették, így annak teljes területe meghaladja a 130 hektárt. Az elkövetkező években a cégcsoport több tízezer négyzetméter kulcsrakész ipari és szolgáltató létesítmény fejlesztésével kíván infrastruktúrát teremteni a Debrecenbe települő hazai és külföldi vállalatok részére.

Debrecen legnagyobb fejlesztését a BMW hajtja végreForrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

 Jürgen Schröer, a Robert Bürkle GmbH vezérigazgatója elmondta:

az üzemben a német tulajdonú gépgyártó cég magyar leányvállalata, a Bürkle Hungary Kft. 40 új munkahelyet teremtve szeptemberben kezdi meg működését, és októberben már elindul az elkészült termékek szállítása a németországi anyavállalathoz, illetve közvetlenül a cégcsoport vevőinek.A tervek szerint a következő években a foglalkoztatottak számának növelése mellett az üzem további két egységgel bővül majd.

A debreceni Kossuth térForrás: MTI/Oláh Tibor

A Robert Bürkle GmbH-t 1920-ban alapították, központja Freudenstadtban található. A dél-nyugat németországi régióban a magas hozzáadott értékű technológiai ipar számos meghatározó szereplője működik, ezek egyik képviselője a Bürkle. A cégcsoport főbb termékei présgépek, lamináló rendszerek és felületkezelő gépek, amelyeket elsősorban a fafeldolgozó iparban, az autóiparban, az építőiparban, valamint a nyomtatott áramkörök és a különféle felhasználású plasztik kártyák gyártásában használnak.
A debreceni egység a Bürkle csoport negyedik gyártóüzeme lesz, amelyben elsősorban felületkezelő, valamint faipari technológiák előállításával kívánják kielégíteni a cégcsoport globális partnerei által támasztott, folyamatosan növekvő piaci igényeket.Papp László Debrecen polgármestere kiemelte: a város azzal járul hozzá a park fejlesztéséhez, hogy javítja a megközelíthetőségét, útbővítéssel és új becsatlakozó úttal teszi könnyebben elérhetővé a közelben lévő M35-ös autópályát. 2018-ban Magyarországon Debrecen volt a legkedveltebb befektetési hely: az országba érkező működőtőke egyharmada a cívis várost választotta beruházása színhelyéül.