Egyre több közbeszerzési eljárás szól a környezetvédelemről

napelem, napkollektor, zöld energia, megújuló energiaforrás
Vágólapra másolva!
Magyarországon egyre több közbeszerzésnél veszik figyelembe a fenntarthatóság, a zöld, a szociális és az innovatív szempontokat - mondta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.
Vágólapra másolva!

Az 1973 óta minden év június 5-én tartjuk a Környezetvédelmi Világnapot, melynek eredete az ENSZ első, „Ember és bioszféra" címet viselő környezetvédelmi világkonferenciájáig nyúlik vissza, melyet 1972. június 5-től 16-ig tartottak Stockholmban.

A Környezetvédelmi Világnap alkalmával itthon rendezett, Kihívások a fenntartható közbeszerzésekben című, kétnapos nemzetközi konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón az elnök hangsúlyozta,

a jövőre is gondolnak a közbeszerzés résztvevői, ha nem csak az árat, a beszerzési értéket tartják döntőnek, de figyelembe veszik a fenntarthatóságot és a zöld szempontokat is.

A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint Magyarországon a zöld közbeszerzési eljárások száma és értéke emelkedik, tavaly 1080 zöld szempontokat is tartalmazó közbeszerzést folytattak le 136,8 milliárd forint értékben, míg 2017-ben 102,9 milliárd forint értékben 831 zöld közbeszerzési eljárás volt.

Egyre több a zöld közbeszerzési eljárások száma Magyarországon Forrás: AFP/LexVan Lieshout

A Közbeszerzési Hatóság budapesti nemzetközi rendezvényén mintegy 300 szakember vesz részt hét európai országból, továbbá képviselteti magát az Európai Bizottság, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

Rigó Csaba Balázs kiemelte, a résztvevők előadást hallgatnak meg Budapest zöld közbeszerzési törekvéseiről, a konferencián bemutatják a jó hazai példákat,

köztük az egyik magyar startup cég megoldását a napelemes térkő alkalmazására,

a ZalaZone járműipari tesztpályát és a Főtáv fejlesztéseit.

A rendezvényhez kapcsolódóan Budapesten ülésezett az Európai Bizottság zöld szakértői munkabizottsága.

Magyarország régóta szorgalmazza, hogy az európai uniós értékhatárt elérő közbeszerzéseknél a zöld szempontokat jelezzék az ajánlatkérők, ezzel lehetőség legyen nyilvántartani ezt is.

A sajtótájékoztatón Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon dinamikus fejlesztési, beruházási tevékenység folyik, ezek a következő 30-50 évben befolyásolják a környezetet, ezért fontos a fenntartható, környezettudatos hozzáállás. A Költségvetési Tanácsban is elemzik a fenntarthatóság, a versenyképesség szempontjait, a hosszabb távú hatásokat.

Az ÁSZ az ellenőrzésekor nemcsak nyomon követi a közbeszerzést, hanem tanácsaival is segít. A hosszú távú kockázatok elemzésekor a környezetbarát, fenntarthatóság szempontokat is vizsgálják, amelyek nemcsak kiadási tényezőt jelentenek, hanem lehetőség adnak a versenyképes gazdaság, a korszerű magyar ipar megteremtésére - mondta Domokos László.