Áprilisban is sok pénzt hagytunk az üzletekben

Nőkről nőknek, avagy létezésünk bonyolultságában rejlik annak szépsége ruha vásárlás bolt üzlet
Vágólapra másolva!
Áprilisban érdemben, 8,5 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom bővülése a márciusban mért 4,9 százalékról – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az emelkedést teljes egészében az indokolta, hogy a húsvét tavaly márciusra, idén pedig áprilisra esett, amit tükröz az is, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,7 százalékkal nőtt a forgalom a márciusi 1,4 százalék után. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 5,5 százalékponttal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
Vágólapra másolva!

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5 százalékkal részesedő

csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 29 százalékponttal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. 7,4 százalékkal növekedtek az eladások a bútor-, műszakicikk-üzletekben, 18,4-gyel az iparcikk jellegű vegyes üzletekben, 10 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben.

Ezzel szemben 8,6 százalékponttal csökkent a forgalom a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben, 0,9-cel a használtcikküzletekben, valamint stagnált a könyv-, számítástechnika- és egyéb iparcikküzletekben.

2019. január–áprilisban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakáénál.

2015. évi átlaghoz képest 24,1, 2010-hez képest pedig 36,5 százalékkal magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Idén a reálbérek növekedése elérheti a 6,5 százalékot, így Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése, azonban ennek mértéke 5,7 százalékra lassulhat a tavalyi 6,5 százalék után.

A kiskereskedelmi forgalom alakulása 2004-2019 áprilisa között Forrás: Takarékbank

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője azt emeli ki, hogy

várható volt az élelmiszer-forgalom felfutása a húsvéthatás miatt, továbbá a nem élelmiszerek forgalmának áprilisi 6,6 százalékos bővülése továbbra is lendületes növekedésnek mondható.

Forrás: Shutterstock

A szakember elmondta: a vegyes jellegű iparcikkek, a bútorok, műszaki cikkek forgalma régóta, stabilan növekszik, emellett kiugró bővülést ér el rendszeresen az internetes és csomagküldő forgalom.

A kiskereskedelmi növekedésnek a lakossági fogyasztás bővülése, a bérek emelkedése, és a fogyasztói hitelek adnak támaszt. Németh Dávid szerint a mostani kilátások szerint a forgalom az idén összességében 5,5 százalékkal haladhatja meg a tavalyit.