Ne lepődjön meg, ha egyszer csak a szomszédja lesz Mark Zuckerberg

2019.06.06. 09:02

Sorra vásárolja az ingatlanokat a Facebook alapítója - számol be arról a Világgazdaság. Imádja Kaliforniát, de ha tehetné, egész Hawaii-t megvenné. Amerre viszont felbukkan, a szomszédok kikészülnek, miközben Zuckerberg nem sajnálja a dollármilliókat új szerzeményeire.

Közel 60 millió dollárért (körülbelül 17 milliárd forint) vásárolt két ingatlant a Tahoe-tónál Mark Zuckerberg. A Facebook CEO-ját nem kell félteni, bőven van mit a tejbe aprítania, a Forbes idei összeállítása szerint körülbelül 67,3 milliárd dolláros vagyona van. Annak ellenére, hogy a tavalyi Camridge Analytica-botrány alaposan megcincálta a Facebook részvényeket,

Zuckerberg még így is a világ nyolcadik leggazdagabb embere.

A Facebook szülőatyja az erdő közepén található házával meglehetősen illusztris társaságba került, szomszédja ugyanis Bill Packard, a Hewlett Packard alapítójának családja.

A két új házzal Zuckerberg ingatlangyűjteménye meglehetősen tekintélyesre duzzadt. Jelenleg 10 ház tulajdonosa, többek között Palo Altóban, Kauain, Sierra Nevadában és San Franciscóban is meg tud szállni, ha úgy hozza az élet.

Mark ZuckerbergForrás: AFP/Lluis Gene

Szerény otthon, fejlett mesterséges intelligenciával

Jelenlegi lakhelyét 2011 májusában vásárolta, a 7 millió dollár (körülbelül 2 milliárd forint) értékű ház Palo Altóban, a Crescent Park városrészben található. Azzal ellentétben, amit esetleg elképzelni lehet róla és igényeiről, nem egy kacsalábon forgó palotáról van szó. Sok sztár 10-15 hálószobás luxusingatlanban talál otthonra, ehhez képest Zuckerberg kifejezetten szerényen él, a házban „mindössze" 5-5 háló- és fürdőszoba található. A technika viszont otthon is mindennél fontosabb, a Facebook vezére egy nagyon komoly mesterséges intelligencia asszisztenssel tuningolta fel házát.

A saját fejlesztésű applikációt Jarvisnak nevezte el, és minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy negyedik családtagnak számít a Zuckerberg-házban. A Morgan Freeman hangján megszólaló MI-asszisztens a család egész napját le tudja menedzselni, de nézzük meg konkrétabban, hogy mire képes Jarvis:

  • időre elkészíti a reggelit,
  • szórakoztatja a gyereket, amíg ébredés után nem érnek be hozzá a szülei,
  • kontrollálja a ház hőmérsékletét és a fényerőt,
  • hangulathoz illő zenét válogat,
  • biztonsági rendszerként funkcionál,
  • nyelvet tanít.

A jelenség kétségtelenül legviccesebb része az, hogy amikor Zuckerbergnek nincs kedve Jarvisszal beszélni, akkor a messenger bot segítségével, egyszerűen csak chatelnek egymással.

A techguru még 2012-ben kezdte felvásárolni a szomszédos ingatlanokat Palo Altóban – a környéken négyet is –, ám a 43 millió dolláros beruházás rengeteg hátulütővel járt. Miután felvásárolta a szomszédok házait, az eredeti tulajdonsok visszabérelték tőle az ingatlanokat. Ez eleinte jól is működött, azonban amikor Zuckerberg azzal állt elő, hogy a házakat egytől egyig lebontja, és 2016-ban újakat építtet helyettük, a helybéliek nemet mondtak az ajánlatra.

Az új terv így az lett, hogy nem újjáépíti, hanem felújítja őket – erre már áldásukat adták a helyiek.

Van, ahol nem szívlelik a szomszédok

Még 2013-ban tovább bővült az ingatlanbirodalom. A Facebook tulajdonosa San Franciscóban 10 millió dollárért (2,8 milliárd forint) vásárolt meg egy 510 négyzetméteres házat. A felújítás közel másfél évig tartott, és további 1,6 millió dollárt áldozott rá.

A Noe Valley és Mission District között található ház 1928-ban épült, egy ingatlanos szakember elmondása szerint ezen a környéken nem igen találni milliárdosokat.

A szomszédok itt is kiborultak a világ egyik leggazdagabb embere miatt, a felújítások során ugyanis olyan szinten elbarikádozták és telepakolták a környéket, hogy egyszerűen képtelenség volt a közelben parkolni.

Egy évet sem várt Zuckerberg a terjeszkedéssel, 2014-ben Kauai szigetén 100 millió dollárt (28,6 milliárd forint) fizetett két vízparti telekért. A Business Insider szerint a két terület összesen 750 hektárt ölel fel a Hawaii-i óceánpart egyik elszigetelt részén. A milliárdos és felesége, Priscilla Chan, annyira beleszerettek a környék természetes szépségbe, hogy 2017-ben megvásároltak egy újabb területet, ezúttal 89 hektárt több mint 45 millió dollárért.

A megszerzett terület egy egykori cukornád ültetvény, ahol engedélyt kapott 80 lakóépület felépítésére, ő azonban csak egyetlen 560 négyzetméteres házat húzott fel.

A területen egy közel 1 kilométeres fehér homokos part található, így nem csoda, hogy a házaspár nem tudott betelni a hellyel: Mark Zuckerberg 2018-ban további területeket szerzett meg, ám a még nagyobb terjeszkedésnek jogi akadályok szabtak gátat.

A Pila'a Beach-en már így is 82 százalékos részesedése van.

Zuckerbergék luxusnyaralója a Tahoe tónálForrás: Northfoto

A világ nyolcadik leggazdagabb embere tehát serénykedik az ingatlanpiacon, és ha a helyzet így marad, akkor a jövőben sincs mi miatt aggódnia. Mióta 2012-ben a Facebook tőzsdére lépett, azóta évente átlagosan 9 milliárd dollárral növekedett a vállalat vagyona.

A 16 milliárdos cégértékkel a Facebook IPO-ja a legmagasabb, amit technológiai cég valaha magáénak tudhatott. A vállalat részvényeinek 408 százalékos emelkedésével pedig 550 milliárd dollárt ér a cég piaci kapitalizációja.

Szintén a Business Insider számolt be arról, hogy Mark Zuckerberg 15 milliárd dollárt keresett annak ellenére, hogy a Cambridge Analytica-botrány sosem látott mélységbe taszította a Facebookot. Ha pedig valamennyi amerikai honfitársának – nagyjából 330 millióan élnek az USA-ban – adna 100 dollárt, még akkor is megmaradna a vagyona fele.