Már izzítja a rakétát az amerikai jegybank?

Federal Reserve System, FED, Jerome Powell
Federal Reserve Chairman Jerome Powell during a press briefing following a Federal Open Market Committee meeting March 20, 2019 in Washington, DC. - Powell said Wednesday it could be "some time" before the US central bank will have to change the key lending rate. The Fed kept the benchmark borrowing rate unchanged and forecast no more increases this year. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsde erősen megugrott kedden, miután a jegybank elnöke, Jerome Powell olyan üzenetet küldött, amely sokak szerint arra utal, az intézmény kész kamatot csökkenteni, megszakítva ezzel az eddigi szigorítási ütemet. Ráadásul ezt a spekulációt még egy korábbi Fed kormányzó is megerősítette, aki szerint Powell „nagyon erős jelet" küldött.
Vágólapra másolva!

A vezető amerikai részvényindexek 2-3 százalék körüli ralikat produkáltak kedden, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke,

Jerome Powell olyan üzenetet fogalmazott meg, amely alapján sokan elkezdtek számítani egy kamatcsökkentésre.

Powell a kereskedelmi tárgyalások bizonytalanságaival kapcsolatban hangsúlyozta, a jegybank kész arra, hogy olyan döntéseket hozzon, amelyek fenntartják a gazdasági növekedést, illetve támogatják az erős munkaerőpiacot, valamint a 2 százalék körüli inflációt – írja a Business Insider.

Mindez jelentős hangulatjavulást váltott ki a befektetőkben, főleg azt követően, hogy

hétfőn brutális eladási hullám volt a Wall Streeten, elsősorban a nagy technológiai cégek körében.

A zuhanásokat az előzte meg, hogy péntektől több hír is napvilágot látott, amely arra utalt, az amerikai szövetségi hatóságok komolyan vizsgálják az olyan technológiai cégek üzleti gyakorlatait, mint a Facebook, a Google mögött álló Alphabet, az Apple vagy az Amazon.

Újra kamatcsökkentéshez nyúl az amerikai jegybank? Forrás: 123rf.com

A jegybanki kamatcsökkentéssel kapcsolatos spekulációkra pedig az is ráerősített, hogy egy korábbi Fed kormányzó, Sarah Bloom Raskin közölte, Powell „nagyon erős jelet" küldött azzal kapcsolatban, hogy a Fed kész megfontolni a kamatcsökkentést.

A CNBC-nek nyilatkozva Raskin kiemelte, meglátása szerint Powell üzenetet küldött a piacoknak azzal, hogy utalt rá, közeleghet egy kamatcsökkentés.

Ez pedig igen komoly eltérés lenne az eddigi, fokozatos, de töretlen szigorításhoz – vagyis kamatemeléshez – képest.

A korábbi jegybanki tisztviselő hozzátette, az amerikai-kínai vámháború kockázatot jelent az amerikai gazdaság számára, mivel végső soron káros hatással lehet a feldolgozóiparra és a fogyasztásra is. Kiemelte, a kereskedelmi vámok egy olyan helyzetet teremtettek, amelyek pontos hatásai jelenleg még nem láthatók előre. Mindenesetre Raskin úgy látja, az olyan indikátorok, mint az üzleti beruházások aktivitása vagy az amerikai áruk iránti kereslet, egyaránt arra utal, hogy az USA gazdasági növekedése alacsonyabb fokozatba váltott.