Egyetlen elképesztő animáción fél évszázad kőolaj-kitermelése

2019.06.06. 12:28

A világ jelenleg legfontosabb nyersanyagának számító kőolaj globális kitermelése számos tényező bonyolult egymásra hatásától függ. Az országonkénti tartalék nagysága éppúgy számít a kitermelés volumenénél, mint annak technológiai fejlettsége. A Visual Capitalist most arra vállalkozott, hogy egyetlen rövid, ám annál látványosabb animáción jeleníti meg az olajkitermelő államok fél évszázados versengését.

A British Petrol legfrissebb kiadott, az energetikai szektort bemutató adatsorainak vizuális ábrázolása szemléletesen mutatja be a kőolaj-kitermelés alakulását bő fél évszázados időintervallumban, 1965-től 2017-ig. A termelés országonkénti változását befolyásoló tényezők ugyan ebből az animációból nem olvashatók ki, ám az alig 1 perc hosszúságú videó viszont minden másnál kifejezőbben ábrázolja a globálisan legnagyobb teljesítményt nyújtó olajállamok vetélkedését.

IllusztrációForrás: Imaginechina/Feng renhua - Imaginechina/Feng Renhua

Az igazán figyelemre méltó az, hogy az átlagos napi, hordóban kifejezett termelési mennyiség (9 millió) alapján a hidegháború első évében, 1965-ben is ugyanaz az ország volt a világ legnagyobb kitermelője, mint 2017-ben: az USA. Ugyanúgy a dobogón állt Oroszország (korábban a Szovjetunió termelési adatai alapján), és az elmúlt években összeomló Venezuela is az élmezőnyben volt még akkor. Mostanra Szaúd-Arábia viszont még Oroszországot is a harmadik helyre szorította.

A hidegháború elején egyébként még Kuvait volt a legnagyobb olajállam az arab országok között, napi átlagosan 2,4 millió hordóval, ami a világranglista 4. helyére volt elég:

Napjainkra jelentős átrendeződés zajlott a nagy kitermelő országok versenyében, és a globális össztermelés is jelentősen megugrott. 2017-re már csak a napi átlagosan 10 millió hordó felett termelő államok maradhattak versenyben, ám a legnagyobbak között is a legnagyobbaknak számító olajállamok mezőnyében alig történt változás. 

A világ kőolaj kitermelését most három ország uralja: az USA 13,1 millió, Szaúd-Arábia 12 millió, míg Oroszország 11,3 millió hordó átlagos napi rátával bír.

Ez a három ország 2017-ben a világ teljes olajtermelésének 39,1 százalékát adta, és a világ ismert olajtartalékainak 24,9 százaléka felett rendelkezett.

A három dobogós ország alatti versenyzők, bár abszolút értéken tekintélyes teljesítményt nyújtanak, mégis jóval alatta vannak a vezető államoknak. Irán 5 millió, Kanada 4,8 millió, Irak 4,5 millió napi hordóval követi az elsőket, külön-külön nagyjából 5 százalékát adva a globális termelésnek. Az Egyesült Arab Emírségek és Kína csak utánuk következik.

2017-re a 10 legnagyobb kőolaj-kitermelő állam adta a világtermelés 70 százalékát.

Az iparágban érintett 183 további ország együttesen csak a globális mennyiség 30 százalékát szállította.