Egyetlen elképesztő animáción fél évszázad kőolaj-kitermelése

China's Sinopec to shut four oilfields at Shengli China Chinese Shandong Shengli oilfield oil SQUARE FORMAT
--FILE--Derricks pump crude oil at the Shengli Oilfield in Dongying city, east China's Shandong province, 27 October 2015. China's state-owned Sinopec will shut four oilfields in 2016 at Shengli in the eastern province of Shandong, a company newspaper said late on Tuesday (16 February 2016), as low global oil prices take a toll on output of the country's aging fields. The Shengli Daily cited a meeting that ended on Tuesday, but did not say how much production would be cut, or when the four fields, Xiaoying, Yihezhuang, Taoerhe and Qiaozhuang, would be shut. The Shengli field, which has been operating since 1974, lost 9.2 billion yuan ($1.41 billion) in 2015, 2.9 billion yuan in January 2016, the paper said, due to tumbling global oil prices.
Vágólapra másolva!
A világ jelenleg legfontosabb nyersanyagának számító kőolaj globális kitermelése számos tényező bonyolult egymásra hatásától függ. Az országonkénti tartalék nagysága éppúgy számít a kitermelés volumenénél, mint annak technológiai fejlettsége. A Visual Capitalist most arra vállalkozott, hogy egyetlen rövid, ám annál látványosabb animáción jeleníti meg az olajkitermelő államok fél évszázados versengését.
Vágólapra másolva!

A British Petrol legfrissebb kiadott, az energetikai szektort bemutató adatsorainak vizuális ábrázolása szemléletesen mutatja be a kőolaj-kitermelés alakulását bő fél évszázados időintervallumban, 1965-től 2017-ig. A termelés országonkénti változását befolyásoló tényezők ugyan ebből az animációból nem olvashatók ki, ám az alig 1 perc hosszúságú videó viszont minden másnál kifejezőbben ábrázolja a globálisan legnagyobb teljesítményt nyújtó olajállamok vetélkedését.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Feng renhua - Imaginechina/Feng Renhua

Az igazán figyelemre méltó az, hogy az átlagos napi, hordóban kifejezett termelési mennyiség (9 millió) alapján a hidegháború első évében, 1965-ben is ugyanaz az ország volt a világ legnagyobb kitermelője, mint 2017-ben: az USA. Ugyanúgy a dobogón állt Oroszország (korábban a Szovjetunió termelési adatai alapján), és az elmúlt években összeomló Venezuela is az élmezőnyben volt még akkor. Mostanra Szaúd-Arábia viszont még Oroszországot is a harmadik helyre szorította.

A hidegháború elején egyébként még Kuvait volt a legnagyobb olajállam az arab országok között, napi átlagosan 2,4 millió hordóval, ami a világranglista 4. helyére volt elég:

Napjainkra jelentős átrendeződés zajlott a nagy kitermelő országok versenyében, és a globális össztermelés is jelentősen megugrott. 2017-re már csak a napi átlagosan 10 millió hordó felett termelő államok maradhattak versenyben, ám a legnagyobbak között is a legnagyobbaknak számító olajállamok mezőnyében alig történt változás.

A világ kőolaj kitermelését most három ország uralja: az USA 13,1 millió, Szaúd-Arábia 12 millió, míg Oroszország 11,3 millió hordó átlagos napi rátával bír.

Ez a három ország 2017-ben a világ teljes olajtermelésének 39,1 százalékát adta, és a világ ismert olajtartalékainak 24,9 százaléka felett rendelkezett.

A három dobogós ország alatti versenyzők, bár abszolút értéken tekintélyes teljesítményt nyújtanak, mégis jóval alatta vannak a vezető államoknak. Irán 5 millió, Kanada 4,8 millió, Irak 4,5 millió napi hordóval követi az elsőket, külön-külön nagyjából 5 százalékát adva a globális termelésnek. Az Egyesült Arab Emírségek és Kína csak utánuk következik.

2017-re a 10 legnagyobb kőolaj-kitermelő állam adta a világtermelés 70 százalékát.

Az iparágban érintett 183 további ország együttesen csak a globális mennyiség 30 százalékát szállította.