Megkapják az engedélyt a skót halgazdálkodók ahhoz, hogy méretkorlátozás nélkül létesítsenek tengeri lazacfarmokat, ha ezzel igazolhatóan kivédik a halakra veszélyes tengeri paraziták támadását, illetve megóvják vizüket a szennyeződéstől. Ez elősegítené az egyik sikeres mezőgazdasági ágazat megerősödését Skóciában - írja a The Guardian.

Új szabályok szerint működhetnek a jövőben a skót lazacfarmok, miután az illetékes hatóság jóváhagyta a méretbeli korlátozásuk megszüntetését. Ugyanakkor azt is előirányozta, hogy a gazdálkodók a partoktól némileg távolabb, mélyebb vizekbe telepítsék az új tenyészeteket.

Vadlazacot fognak SkóciábanForrás: Getty Images/Jeff J Mitchell

Ez utóbbinak nagy jelentősége van az étkezési célú felhasználásra tenyészetett lazacoknál. A szakértői állásfoglalások szerint ugyanis a mélyebb vízrétegekben a káros anyagok - a vízbe a folyókból bejutó gyógyszermaradékok, a sok problémát okozó vízitetvek, és a többi szennyeződés - sokkal rövidebb ideig vannak jelen, azokat a mélyebb áramlatok hamarabb szétterítik, mint a felszíni rétegekben. Ezért Skócia megengedte a halgazdálkodóknak azt, hogy mesterséges, belföldi tenyészeteiket is újra a tengerbe helyezzék, feltéve, ha szigorúan betartják a tartási körülményekre vonatkozó sajátosságokat. Ezeket a hatóság a továbbiakban kiemelten ellenőrzi.

Jelenleg az egyes halgazdálkodásokban legfeljebb 2500 tonna halat tarthatnak.

Füstölt lazac készül GlasgowbanForrás: Getty Images/Jeff J Mitchell

A továbbiakban ez a korlát megszűnik, nem lesz erre vonatkozó felső határ. A döntést vélhetően az is elősegítette, hogy tavaly a skót halászok fogta vadlazacok száma 70 éves mélységbe zuhant. Márpedig Skócia gazdaságában egyre nagyobb jelentősége van a halnak, és a cél az, hogy 2030-ra az ország a jelenlegi duplájára, 400 ezer tonnára növelje a lazacszállítás mennyiségét,

A skót lazactenyésztés a háttérben egyébként főként norvég nagyvállalatok kezében van, ezeket jelenleg is vizsgálják az európai uniós hatóságok azért, mert felmerült velük kapcsolatban az árkartellezés gyanúja.

Egy skót séf kezében egy, a tóból fogott lazaccalForrás: AFP/Cultura Creative/Monty Rakusen

A nemrég kiadott jelentés szerint a skót lazacgazdálkodás farmjainak 2018-ban 1 milliárd fontot (kb. 365 milliárd forint) meghaladó bevételük volt tavaly.

A kapcsolódó elemzések szerint a haltenyészetek közvetlenül és közvetve, összesen 2 milliárd fonttal (kb. 730 milliárd forint) járultak hozzá 2018-ban a skót gazdasági teljesítményhez.

A szektor 2300 munkavállalót foglalkoztat, akik átlagosan 34 ezer fontot keresnek egy év alatt. Ez jelenleg a skót nemzeti átlagkeresetnél 16 százalékkal magasabb.