Komoly veszély leselkedik az Uberre

uber
--FILE--A local resident looks at a logo of taxi-hailing and car-service app Uber on his smartphone in Ji'nan city, east China's Shandong province, 15 August 2017. Chinese-owned Swedish automaker Volvo Cars has reached an agreement with Uber to sell tens of thousands of autonomous driving compatible base vehicles between 2019 and 2021. The base vehicles are being developed on Volvo Cars' fully modular, in-house developed Scalable Product Architecture (SPA). SPA is used on Volvo Cars' top-of-the-line 90 series cars as well as on the new XC60 midsize sport utility vehicle, said a statement on the company's website on Monday (20 November 2017). These cars will incorporate all necessary safety, redundancy and core autonomous driving technologies that are required for Uber to add its own self-driving technology. In August 2016, the two companies announced joint investment of $300 million to develop driverless vehicles.
Vágólapra másolva!
Az Ubert fenyegető legnagyobb kockázat jelenleg saját maga – mondják a Goldman Sachs elemzői. A befektetési banknál úgy látják, a fuvarmegosztó vállalat részvényei előtt nagy jövő állhat, azonban a társaság üzleti modellje komoly kockázatot jelent.
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs most kiadott jelentésében átfogóan elemezte az Uber, és a legnagyobb amerikai riválisának számító Lyft lehetőségeit. A bank elemzői szerint befektetői szempontból egyetlen nagy kockázat van az Uberben, mégpedig saját maga – pontosabban az üzleti modellje.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy a világ számos piacán nem engedélyezik az Uber működését, részben pont a vállalat üzleti modellje miatt.

A szabályozások igencsak eltérnek a világ országaiban, de jelenleg az Uber olyan jelentős piacokon nem működtetheti a bevett modelljét, mint Japán, Dél-Korea, Németország, Argentína, Spanyolország vagy Olaszország. Ehhez jön még, hogy a Goldman szerint a munkaerőköltségek, illetve a nyereségesség hiánya szintén komoly fejfájást okozhat a befektetőknek.

Az Uber részvényének alakulása a tőzsdére lépése óta Forrás: Investing.com

Az Uber tevékenységét azonnal negatívan érinti, ha bármilyen ország szabályozó hatósága intézkedéseket hoz a fuvarmegosztás modellje, az ezekhez köthető fogyasztóvédelem és/vagy az önvezető autók fejlesztése vagy üzembe helyezése kapcsán – mondta a kutatás vezetője, Heath Terry.

Ezzel együtt Terry és csapata továbbra is optimista az Uber részvényével kapcsolatban.

A befektetési banknál 56 dolláros célárfolyamot tűztek ki a papírra, ami nagyjából 32 százalékos ralit vetít előre a jelenlegi szinthez képest.

Emellett a Goldmannál vételi javaslatot adtak ki az Uber részvényekre.

A mostani jelentés nem sokkal aztután látott napvilágot, hogy az Uber a múlt héten összesen 1,01 milliárd dolláros nettó veszteségről jelentett az idei első negyedévre. Ez akkor ismét felvetette a kérdést, hogy mekkora kockázatot jelent befektetői szempontból, hogy a sztárolt cégek belátható időn belül nem tudnak nyereséget termelni.

Az Uber részvénye szerdán 5 százalék feletti emelkedés mellett pontosan 45,00 dolláron zárt.