Vágólapra másolva!
Megjelent az Európai Bizottság 2019/760/EU végrehajtási rendelete, amely a Yarrowia lipolytica élesztő biomassza új élelmiszerként történő forgalomba hozatalát engedélyezi.
Vágólapra másolva!

A 2015/2283/EU rendelet értelmében csak engedélyezett és az uniós jegyzékbe felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba az Európai Unió területén.

A Yarrowia lipolytica élesztő biomasszájának étrendkiegészítőkben való felhasználhatóságának kérelmét 2017. április 10-én nyújtotta be a Skotan S.A. nevű lengyel vállalat.

Az illetékes lengyel hatóság jóváhagyását követően, a bizottság kikérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vonatkozó szakvéleményét, amelynek alapján megállapítható, hogy a Yarrowia lipolytica élesztő biomasszája étrendkiegészítőkben meghatározott mennyiségben alkalmazható - írja a NAK-ra való hivatkozással a Store Insider.

Forrás: Shutterstock

A 2019/760/EU végrehajtási rendeletének mellékletében meghatározott Yarrowia lipolytica élesztő biomasszát fel kell venni az engedélyezett új élelmiszereknek a 2017/2470/EU végrehajtási rendelettel létrehozott uniós jegyzékébe. A jogszabály a kihirdetést (2019. május 14.) követő huszadik napon lépett hatályba.