A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb becslése szerint az idei év első négy hónapjában 2,081 milliárd eurót tett ki az áruforgalmi exporttöbblet, miután az export euróban számolt értéke 5,3 százalékkal, az importé 7,4 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest . A január-áprilisi aktívum 549 millió euróval kisebb az egy évvel korábbinál.


Áprilisban az export 3,6 százalékkal, az import 7,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a havi exporttöbblet 255 millió euróval, 228 millió euróra csökkent. Az export növekedési üteme tavaly június óta egyszer sem érte el az importét.

Az export növekedési üteme negyedik hónapja, az év eleje óta lassul, márciusban még 4,9 százalék volt. Az import növekedése márciusban alacsonyabb, 5,9 százalék volt, de az év első két hónapjában az áprilisinál is magasabb volt.

illusztrációForrás: Paul J Martin/Shutterstock

Az áprilisi export 8,865 milliárd eurót tett ki, idén először maradt 9 milliárd alatt, az import 8,637 milliárd eurós értéke 392 millióval alacsonyabb az előző havinál, de azelőtt csak tavaly novemberben volt magasabb.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint az import gyors növekedése továbbra is a beruházások és a fogyasztás robosztus dinamikáját tükrözik, ugyanakkor az egy évvel ezelőttihez képest alacsonyabb olajárak valamelyest javíthatták a cserearányokat az energiahordozók importárának mérséklődésének köszönhetően. A kifejezetten romló európai és nemzetközi konjunktúra ellenére az export növekedése pedig a jobb kapacitás kihasználtságot, valamint új kapacitások üzembe helyezését tükrözi.

A Takarékbank elemzője elmondta, hogy az Idén már csak kisebb visszaesést várnak a külkereskedelmi többletben, egyrészt a bázishatások miatt némileg lassuló belső kereslet, másrészt új exportkapacitások üzembe helyezése miatt. Az utóbbi így részben ellensúlyozhatja a markánsan romló európai növekedési kilátásokat. A cserearányok romlása szintén megállhat, így idén kismértékben, 4,9 milliárd euróra csökkenhet a külkereskedelmi többlet.