Ez a tíz részvény lehet az idei nyár slágere

Apple
The Apple logo is seen on a computer screen in this in camera double exposure photo illustration on September 24, 2018. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Ha azon tanakodunk, hogy a nyárra milyen befektetéseket érdemes választani, akkor érdemes lehet visszatekinteni az elmúlt tíz évre, hogy mely részvények voltak képesek felmutatni a legjobb teljesítményt. Ezt tette a MarketWatch is és az általuk készített összeállításból érdekes következtetések vonhatók le.
Vágólapra másolva!

Az Amazon részvényeinek árfolyama például az elmúlt tíz évben még soha nem esett a május utolsó hétfőjén tartott emlékezet napja és a szeptemberi munka ünnepe között az amerikai tőzsdén. Az USA-ban hagyományosan az emlékezet napján veszi kezdetét a nyári szezon, amely aztán a munka ünnepén (szeptember első hétfőjén) ér véget.

Miután az amerikai tőzsdeindexek 12 év óta most első alkalommal zárták mínuszban a májust, elemzők szerint az elkövetkező hónapok komoly megpróbáltatásokat hozhatnak a befektetők számára.

Ám a nyári szezonokban mindig voltak olyan papírok, amelyek évről évre rendszeresen jól teljesítettek ebben az időszakban. És a helyzet most is hasonló lehet olyan gazdasági körülmények között, amelyeket a kereskedelmi háború árnyékol be.

Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Ezen részvények egyike lehet a befektetési alapok kedvencének számító Apple.

A MarketWatch által az elmúlt tíz év átlagos teljesítményei alapján felállított rangsor élén ez a techóriás áll, a nyári hónapokban elért, átlagosan 13 százalékos emelkedéssel. Az elmúlt három évben legalább 7 százalékkal nőttek az Apple részvényei a nyári hónapokban, és az egyetlen év a 2015-ös volt, amikor jelentős mértékű, 14,5 százalékos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni – húzzák alá a Bespoke Investment Group elemzői friss jelentésükben.

Az alábbi táblázat szerint a második helyen ebből a Cooper Cos. áll, átlagosan 12,1 százalékos emelkedéssel, harmadik az Alexion Pharmaceuticals, majd az Nvidia következik az élbolyban.

A tízes listát átlagosan 8,9 százalékos áremelkedéssel az Amazon zárja.

Ám a befektetési ház elemzői hangsúlyozzák, hogy a csomagküldő óriás ugyan nem tűnik olyan erősnek, mint az Apple vagy az Nvidia, viszont stabilabb teljesítményt nyújt azoknál, hiszen az elmúlt tíz évben egyetlen alkalommal sem esett a nyári szezonban az árfolyama.

Az S&P 500 index legjobban teljesítő részvényei a nyári időszakban az elmúlt tíz évben (átlagos árfolyamváltozások, illetve a május vége és augusztus utolsó napja közötti százalékos változások 2009-től a tavalyi év nyaráig) Forrás: MarketWatch

Mike Wilson, a Morgan Stanley vezető értékpapír-piaci stratégája ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy

Ezt sok befektető még nem veszi tudomásul. Wilson, aki egyébként még a bikapiacok idején is elég pesszimista véleményeket szokott megfogalmazni, azt is kiemeli, hogy a tőzsdéket még az sem mentheti meg, ha jókora pozitív fordulat következik be az USA és Kína közötti kereskedelmi háborúban. Ráadásul a két gazdasági nagyhatalom közötti viszály megoldása most távolabbinak tűnik, mint valaha.