A japán háztartások áprilisban a vártnál kevesebbet költöttek, ahogy a reálbérek csökkenést mutattak. Ennek következtében a szigetországban egyre inkább fokozódnak az aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy a belső fogyasztás lehúzza a gazdasági aktivitást és növekedést.

A pénteki adatok szerint a japán háztartások áprilisi kiadásai mindössze 1,3 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezzel a fogyasztók már az ötödik egymást követő hónapban múlták alul a várakozásokat. Az elemzők most 2,6 százalékos növekedésre számítottak – írja a CNBC.

Ezzel párhuzamosan az is kiderült, hogy

az inflációval korrigált reálbérek 1,1 százalékkal csökkentek áprilisban (éves alapon), ami arra utal, hogy a lakosság vásárlóereje egyre zsugorodik.

A fenti két adat pedig csak még tovább fokozza a japán gazdasággal kapcsolatos aggodalmakat. A szigetországot ugyanis egyébként is negatívan érinti a Kínába irányuló export gyengélkedése, de így most különösen izgalmas lesz, hogy mit lép a japán kormány, amely az idei évre eredetileg forgalmi adó emelésre készült. A kormány korábbi bejelentése szerint októberben 8-ról 10 százalékra emelnék a forgalmi adót.

A csökkenő bérek gyengébb belső fogyasztást jelentenek JapánbanForrás: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yoichi Hayashi

Az elemzők pedig most már trendről beszélnek a belső fogyasztás gyengélkedésében. A bérek ugyanis tartósan nem tudnak érdemben emelkedni, miközben a lakosság belső fogyasztása is folyamatosan vérszegény. Ehhez jönnek még a globális kereskedelmi konfliktusokból adódó kockázatok, melyek együtt a japán vállalati hangulatra is rányomják a bélyegüket.

Havi alapon a háztartások költései 1,4 százalékkal csökkentek áprilisban, miután márciusban 0,1 százalékos volt a növekedés. Az elemzők mindössze 0,3 százalékos gyengülést vetítettek előre áprilisra.

Mindez pedig a jegybank helyzetét is megnehezíti, mivel a hazai fogyasztás növekedésére volna szükség ahhoz, hogy az infláció megközelítse a 2 százalékos célt. A gyenge fogyasztás azonban éppen azt eredményezi, hogy számos vállalat tartózkodik az áremelésektől, mivel attól félnek, hogy elveszíthetik a vásárlókat.

A következő nagy kérdésre hétfőn kaphatunk választ, amikor nyilvánosságra kerül a január-március közti felülvizsgált japán GDP-adat. Noha a belső fogyasztás és a tőkeberuházások gyengélkedése negatívan hatottak a gazdasági teljesítményre, azonban több közgazdász úgy számol, a vállalati kiadások alapján pozitív korrekcióra lehet számítani.