Magánszemélyekre is vonatkozik a banki adategyeztetés

bankfiók, árfolyamrögzítés, ügyintézők egy felújított zalaegerszegi OTP fiókban
Vágólapra másolva!
A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megakadályozásáról szóló törvény miatt minden bank minden ügyfelének el kell végeznie a kötelező banki adategyeztetést 2019. június 26-ig. Ha ezt követően akad olyan számla, ahol hiányosak az adatok, a számlát zárolja a bank, azaz nem lehet majd róla semmilyen pénzfelvételt vagy terhelést indítani, sem átutalásként, sem bankkártyával. A Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank most közös közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy már csak 10 munkanap maradt hátra, a Pénzcentrum.hu pedig részletesen utánajárt a szabályoknak, melyekből kiderül, hogy sokan úgy gondolják, az adategyeztetési kötelezettség csak a cégképviselőkre vonatkozik. Pedig nem, minden magánszemély is érintett az adategyeztetésben.
Vágólapra másolva!

Mint a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank írja, a kötelező adategyeztetés a pénzmosás elleni jogszabályok által előírt kötelezettség, ami lakossági és vállalati ügyfelekre egyaránt vonatkozik.

A banki ügyfelek legkésőbb 2019. június 26-án még pótolhatják az eddig elmaradt azonosítást.

A közlemény szerint Magyarországon a bankok több mint 10,6 millió pénzforgalmi számlát vezetnek, jelentős számú bankszámlánál a tulajdonosi adatok azonban továbbra is frissítésre, kiegészítésre szorulnak.

Amennyiben legkésőbb június 26-án nem történik meg az adategyeztetés és a szükséges nyilatkozattétel, úgy a hiányzó adatok pótlásáig a számlák használatát a pénzintézetek a jogszabályok alapján korlátozzák.

Az adategyeztetési kötelezettség a lakossági ügyfeleknél azokra a számlatulajdonosokra vonatkozik, akik bankkapcsolatukat 2017. júniusa előtt létesítették, és bankjuk még nem rendelkezik a személyazonosságukat és lakcímüket igazoló érvényes okmányaik másolatával, esetleg változás következett be személyi adataikban, illetve kiemelt közszereplőnek minősülnek.

A jogi személynek minősülő vállalati és egyéb szervezeti ügyfelek esetében a szolgáltatóknak új adatokat kell rögzíteniük, ezért szükséges a tényleges tulajdonosról tett nyilatkozatok újbóli beszerzése, valamint a kiemelt közszereplői státuszról való nyilatkozattétel.

A Pénzcentrum.hu a Facebook oldalukról szemezgetett a banki adategyeztetéssel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek listájának összeállításakor. Ebből kiderül, hogy a legtöbben vagy nincsenek is tisztában azzal, hogy ez az előírás a magánszemélyekre is vonatkozik, vagy ha a bankjukhoz fordultak is a kérdéssel, ott hiányos vagy szakszerűtlen tájékoztatást kaptak.

A lap megkeresésére a bankok azt írták, hogy

az ügyfélkör kb. 20-30 százaléka veszélyeztetett, vagyis országos szinten többszázezer emberről van szó!

Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat és a leggyakoribb tévhiteket a Pénzcentrum.hu listájáról.

Az adategyeztetés az életbiztosításokra is vonatkozik. A bankszámla a zárolás során nem szűnik meg, a számlán lévő pénz nem vész el, csak a terheléseket fogja visszautasítani a bank. Amint az ügyfél elvégzi az adategyeztetést, a számla teljes körű használhatósága helyreáll.

Kiemelt közszereplők (elsősorban az állami funkciókat betöltő, politikai vagy gazdasági tevékenységet végző személyek és azok hozzátartozói is!) és a vállalkozók további nyilatkozatokat is tesznek, de ettől még az adategyeztetési folyamat lényegében ugyanaz.

Az adategyeztetés során a személyi igazolványra és lakcímkártyára van szükség,

külföldiek esetén az útlevélre és a tartózkodási engedélyre.

Az adategyeztetés nem csak személyesen bankfiókban, hanem postai úton és e-mail útján is elvégezhető, néhány bank pedig netbankon keresztül vagy videós azonosítással is lehetővé teszi ezt.

Fontos tudni, hogy a határidő a postai küldemények esetén a beérkezésre, nem pedig a feladásra vonatkozik.

Az ügyfelek nem csak személyesen, hanem postai úton vagy e-mailben is elvégezhetik az adategyeztetést Forrás: MTI/Varga György

A leggyakoribb adategyeztetési tévhitek cáfolatai

  1. Minden banki ügyfélnek kötelező elvégeznie a banki adategyeztetést, nem csak a cégeknek, vállalkozóknak.
  2. Nem minden bank értesíti az ügyfeleket, ezáltal célszerű érdeklődni a banknál, hogy minden adatunk rendben van-e, akkor is, ha nem kaptunk értesítést.
  3. Az adategyeztetés akkor is kötelező, ha az adatokban nincs változás.
  4. Az adategyeztetés nem csak azokra vonatkozik, akik két éve nem mutattak aktivitást a bankszámlán, illetve közszereplők, hanem mindenkire. Az viszont igaz, hogy a bankok ezt az adategyeztetést 2017. június 26-a óta bármilyen tranzakciónál elvégezhették, amikor az ügyfél személyesen hozzájuk fordult, még akkor is, ha nem szóltak róla. De mivel ebben nem lehetünk biztosak, mindenképpen keressük fel a bankunkat!
  5. A fentiek akkor is igazak, ha a banki ügyintéző mást mond, mert rosszul tudja, illetve nem kellően felkészült.

Egyedül annak nincs semmilyen teendője biztosan, aki 2017. június 26-a után nyitotta meg a bankszámláját.

Forrás: Pénzcentrum.hu