Szemet vetettek a világ legrégebbi utaztatási vállalatára

A Thomas Cook Airlines repülőgépe Frankfurtban
Vágólapra másolva!
A világ legrégebbi utazási ügynökségénél, a brit Thomas Cooknál megerősítették, hogy tárgyalásokat folytatnak kínai befektetőkkel az utatásszervező üzletág eladásáról - írja az Independent. A hír hatására a cég papírjai 14 százalékot erősödtek.
Vágólapra másolva!

Tárgyalásokat folytat a Thomas Cook a Fonsunnal, a kínai konglometárummal, az utazásszervező üzletág eladásáról. A Fonsun már most is a cég legnagyobb részvényese, és kész lenne még nagyobb szerepet vállalni a cég életében.

A tárgyalások megkezdésének hivatalos bejelentésére kilőttek a cég papírjai, ami különösen jól jöhet a vállalatnak úgy, hogy a múlt hónapban 1,5 milliárd fontos (548 milliárd forint), előző féléves veszteségről jelentett.

A brexit miatti aggodalom ugyanis érzékenyen érintette a Thomas Cookot is.

Olyannyira, hogy a cég vezetőségének nyilvánosan kellett megnyugtatni az ügyfeleket, biztosítva őket arról, hogy befizetett nyaralásaik biztonságban vannak, és történjen bármi, megszervezik azokat. Ez különösen fontos volt úgy, hogy korábban a vállalat is azt tanácsolta az utazóknak, hacsak tehetik, halasszák későbbre kiránduási terveiket, épp a brit EU-s kilépés miatti bizonytalanság miatt.

A Thomas Cook Airlines repülőgépe Frankfurtban Forrás: AFP/Martin Öser

Ha a most megindult egyeztetések nyomán létre is jön a megállapodás a kínaiakkal,

a vállalat biztosan megtartja azonos nevű légitársaságát, már csak a vonatkozó EU-direktívának való megfelelés miatt is.

Ugyanakkkor a cég korábban már többször is a profit csökkenésére figyelmeztetett a légi közlekedési divízóval kapcsolatban.

A cég azt is közölte, költségcsökkentés miatt, 21 kirendeltségüket fogják bezárni és 320 munkatárstól válnak meg a következő fél évben. A Peterboroughban működő központjukban pedig 150 fős létszámleépítés lesz.

A vállalat évente 9 milliárd font (kb. 3000 milliárd forint) bevételt termel, 19 millió ügyfelet szolgál ki, 16 országban, összesen 22 ezer munkavállalóval.