Nagyot menetelt a forint a múlt héten

2019.06.11. 12:31

Miközben a nemzetközi tőzsdék szárnyaltak a múlt héten, a BUX lemaradó volt. Az elmúlt időszak bizonytalankodása után sokat erősödött viszont a forint.

A BUX a múlt héten 0,6 százalékos nyereséget tudott felmutatni, ami azonban nagyrészt a hétfői emelkedésnek köszönhető, ugyanis a hét többi napján a 40.900-41.300 pontos sávban oldalazott a hazai index. Így igen gyenge teljesítményt nyújtott a szárnyaló nemzetközi piacok mellett.

Élen az OTP, lejtőn a Richter

A vezető részvények közül a legnagyobb emelkedést az OTP mutatta 2,7 százalékkal. A hazai nagybank részvényei szinte minden nap emelkedtek, a hetet a lélektani 12.000 forintos szintről indították, míg a pénteki zárásra 12.480 forintig drágultak a bankpapírok.A Mol teljesítménye már döcögősebb volt, mindössze 0,3 százalékkal került feljebb. A múlt hetet 3250 forint közeléből kezdte, a csúcsot szerda reggel érte el 3340 forintnál, innen visszaesett a hét eleji szintre, végül pénteken sikerült kissé emelkednie.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hét vesztese a Richter volt, noha nem láttak napvilágot negatív hírek a gyógyszergyártóval kapcsolatban. Hétfőn még emelkedéssel próbálkozott az 5200 forint körüli nyitás után, de a következő napokban lejtőre került, így 2,5 százalékos veszteséggel, pénteken 5100 forinton zárt.

A múlt hét közepéig emelkedett a Magyar Telekom is, de a hét második felében lefordult, így végül 1,1 százalékkal gyengült az árfolyama.
Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője úgy véli, hogy a hazai részvénypiac továbbra is alulértékelt, ezért indokolt lenne az emelkedés.

Jó passzban a forint

Nagyot menetelt viszont a forint a múlt héten, amit részben a nemzetközi események, részben a kedvező hazai hírek támogattak.

Miközben a piacok már akár három idei kamatcsökkentést is áraznak a Fed részéről, az amerikai jegybank vezetői is megerősítették, hogy a kereskedelmi kockázatok, a lassuló gazdaság és mérséklődő infláció miatt valóban lehetséges a kamatcsökkentés.

Az Európai Központi Bank épületeForrás: AFP/Daniel Roland

Emiatt nagyot gyengült a dollár a főbb devizákkal szemben, többéves mélypontra zuhantak az amerikai hozamok, ami pedig általában kedvezőek a feltörekvő devizáknak.
Emellett az Európai Központi Bank az iránymutatása szerint az idei év vége helyett a jövő év közepéig nem emel kamatot. Ez pedig a régiós devizáknak kedvezett a múlt héten, különösen a forintnak, mivel így a Magyar Nemzeti Bank mozgástere is bővülhet, hogy minél később folytassa a monetáris kondíciók normalizálását, azaz a szigorítást.

A forintot támogathatta az is, hogy a kormány a korábbi 1,5 százalékos előrejelzés helyett 1 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt tervez jövőre. A forint mindezek hatására mintegy 1,5 százalékkal, 320 közelébe erősödött az euróval, valamint 2,8 százalékkal, 282,50 közelébe a dollárral szemben, mivel a dollár közel 1,5 százalékkal értékelődött le az euró ellenében.

Szárnyaltak a nemzetközi tőzsdék

Régen látott szárnyalást mutattak a nemzetközi tőzsdék a múlt héten, amit elsősorban a kamatcsökkentési várakozások okoztak. Rossz hangulatban indult a hétfői kereskedés a kereskedelmi háborúk miatti aggodalmak hatására, azonban az európai tőzsdék még aznap összeszedték magukat.
Az amerikai piacok azonban estek hétfőn a technológiai nagyágyúk vezetésével, mivel a Facebook, az Amazon és az Alphabet ellen is vizsgálat indulhat a versenyellenes magatartásuk miatt. A Nasdaq az 1,6 százalékos hétfői eséssel már korrekciós szakaszba került, mivel 10 százalékkal zuhant a május elején elért történelmi csúcshoz képest.Kedden azonban az amerikai tőzsdék begyújtották a rakétákat, miután Jerome Powell Fed elnök megerősítette, hogy a jegybank megteszi a megfelelő lépést a kereskedelmi háború okozta kockázatokra és a globális lassulásra válaszolva.

Menekültek próbálnak átjutni a mexikói-amerikai határkerítésen a Baja California mexikói állambeli Tijuana tengerpartjánForrás: MTI/EPA/EFE/Joebeth Terriquez

A következő napokban folytatódott az emelkedés a várakozásoktól jelentősen elmaradó amerikai munkaerő-piaci adatok hatására, mivel tovább növelték a Fed kamatcsökkentésével kapcsolatos várakozásokat.
A további emelkedést az is támogatta, hogy az Egyesült Államok mégsem vezet be büntetővámokat Mexikóval szemben, miután megegyezésre jutottak a migrációs kérdésben.Az erős hetet követően a vezető európai tőzsdék összességében 2,4-3 százalékkal, az amerikai indexek pedig 3,9-4,7 százalékkal emelkedtek.