Tovább csökkennek az adók Magyarországon

2019.06.11. 11:28

A 2022-ig tartó kormányzati időszak végéig legalább harmadával csökkenhet az adók száma — értesült a Magyar Nemzet az adóügyi államtitkártól. Tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajtát tartottak számon idehaza, közülük néhány év alatt nagyjából húsz tűnhet el. Izer Norbert közölte: öt adófajtát már kivezetett a kormányzat, jövőre pedig újabb négynek mondhatnak búcsút a közterhek viselői.

Az adórendszer átalakítására készül a pénzügyi kormányzat – erről beszélt a napilapnak a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Az adópolitikai lépéseket két fontos szempont vezérli: az egyik az adómérséklés, a másik az egyszerűsítés, másképpen mondva az adminisztratív feladatok csökkentése.

A magánszemélyeknél három éve gyakorlatilag nulla az adóadminisztráció, hiszen 2017 óta az adóhivatal készíti el ötmillió ember szja-bevallását. A cégeknél ugyanakkor más a helyzet, a 2017-es adatok szerint egy átlagos hazai társaságnak 277 órát kellett egy évben adóügyei elintézésére fordítania – emelte ki az államtitkár.

A gazdasági szereplők bürokratikus terheit érdemben mérsékli majd, hogy 2021-től a vállalkozások legtöbb bevallását is az adóhivatal készíti el. A folyamat már elindult, hiszen idén minden hónapban jövedéki adóbevallási tervezetet küld a hatóság az érintett cégeknek.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az államtitkár szerint az adminisztrációs terhek igazi mérséklését az adók számának drasztikus csökkentése hozza majd el. A 2022-ig tartó kormányzati ciklus végén harmadával kevesebb adótípus lesz, mint a ciklus elején volt – közölte, s felidézte, hogy tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajtát tartottak számon idehaza. Azóta öt adót vezetett ki a kormányzat: a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadót már 2018-ban sem kellett megfizetni, 2019. január elsejétől pedig megszűnt a hitelintézeti különadó és a kulturális adó, miközben a baleseti adó a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvadt be.

Forrás: MTI/Faluldi Imre

A munka folytatódik, jövőre további négy adónem szűnik meg. Egy teherré olvad össze a tízszázalékos nyugdíjjárulék, a négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék, a háromszázalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a másfél százalékos munkaerőpiaci járulék. Ez nemcsak adminisztrációs könnyebbséget jelenthet a cégeknek, hanem költségcsökkentést is, hiszen nem több különböző számlára kell utalni ezentúl az összegeket, hanem csak egyre. Emellett megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó is. Az eva rövidítéssel illetett adózási módszer korábban igen népszerű volt, a rekordévben, 2006-ban például több mint 99 ezer evást tartott nyilván az adóhivatal. Ehhez képest a múlt hónap végén 19 ezer tagot sem számlált az evások tábora.