Ledönthetik a trónjaikról a világvárosokat

Chrysler Building
NEW YORK, NY - JANUARY 9: The Chrysler Building stands in Midtown Manhattan, January 9, 2019 in New York City. New York Citys iconic Chrysler Building has been put up for sale. The building's owners, the Abu Dhabi Investment Council and New York developer Tishman Speyer, have hired a commercial real estate firm to market the landmark office tower. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Noha New York, London és Párizs egyelőre még a világ három legversenyképesebb városa, egy friss elemzés szerint hamarosan jöhet a változás. Európa, Ázsia, valamint a Közel-Kelet városai ugyanis egyre inkább trónkövetelőkként lépnek föl.
Vágólapra másolva!

Egyre nehezebb helyzetben vannak a világ hagyományosan vezető városai, ahogy próbálják megtartani a globális versenyképességüket. A 2019-es Global Cities Report (melyet az A.T. Kearney tanácsadócég állított össze) ugyanis azt mutatja, hogy az eddig háttérbe szorult európai városok mellett

Ázsia és a Közel-Kelet feltörekvő települései is egyre nagyobb kihívást jelentenek az olyan óriásoknak, mint New York, London vagy Párizs

– írja a CNBC.

Az idei jelentésben azonban még nem látható változás az élen. Most már a 10. egymást követő évben jött ki olyan eredmény, mely szerint New York az első, London a második, míg Párizs a harmadik a globális versenyképességi rangsorban a világ városai között. A jelentés számos tényező figyelembevételével készült el, beleértve egyebek mellett az üzleti aktivitást, a kultúrát, a humántőkét, a politikai helyzetet, valamint az információ áramlását.

London a brexit ellenére is kiemelkedően erős Forrás: AFP/Oli Scarff

New York különösen erős az üzleti aktivitás, illetve a humántőke területén, míg Párizs az információáramlás tekintetében végzett kiemelkedő helyen, London pedig a kultúra terén rendkívül erős.

A top10-es listára az alábbi városok kerültek még föl (csökkenő sorrendben): Tokió, Hongkong, Szingapúr, Los Angeles, Chicago, Peking, Washington D.C.

Városok kilátásai

A jelentés azonban nem csupán a jelenlegi helyzetet mérte föl, a városok kilátásait is megvizsgálta. Ez alapján pedig arra jutott, hogy már a közeljövőben komoly átrendeződésekre lehet számítani. A következő generációs központokat a jelentés alapvetően négy tényező alapján értékelte: személyes jólét, gazdasági teljesítmény, innováció és kormányzás.

Ezeket számba véve idén London végzett az első helyen a jövőbeni kilátások tekintetében. A brit főváros két helyett ugrott előre a tavalyi teljesítményhez képest

– mindezt úgy, hogy közben igen komoly aggodalmak övezik az Európai Unióból való kilépést.

Szingapúr az egyik legfontosabb trónkövetelő Forrás: AFP/Roslan Rahman

A tavalyi győztes San Francisco viszont idén csak a harmadik helyre futott be, mivel a technológiai központ gyengébb eredményt ért el a személyes jólét, illetve a külföldi beruházások területén. A második helyre így Szingapúr került – az ázsiai városállam három helyet ugrott 2018-hoz képest.

A nagy kihívók top10-es listájára az alábbiak kerültek föl (csökkenő sorrendben): Amszterdam, Párizs, Tokió, Boston, München, Dublin, valamint Stockholm.

Jönnek a trónkövetelők

Noha a versenyképességi 10-es listára csupán egyetlen kínai város (Peking) került föl, az elemzés készítői hangsúlyozták, a kínai és a közel-keleti városok felemelkedése már a küszöbön van, részben a gazdasági teljesítményeik jelentős fejlődése miatt.

A következő években különösen a kínai városok lendülete lehet izmos, és komoly előzésekre lehet számítani

– aminek következtében néhány év múlva egészen más listát láthatunk.

Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt évtizedben a kínai városok háromszor olyan gyors ütemben növekedtek, mint az amerikaiak. Ahhoz azonban, hogy ezek a trónkövetelők valóban be is kerüljenek az élbolyba, arra is szükség volna, hogy olyan fejlődési és növekedési stratégiát dolgozzanak ki, melynek középpontjában a lakosság áll – hangsúlyozta a jelentés.