A világ egyik legnagyobb országa is elkezdi betiltani a műanyagot

2019.06.11. 19:02

Kanada már két éven belül, 2021 elejére megszabadulna néhány egyszer használatos műanyagtól, hogy ezzel is csökkentse az óceánokba jutó, nem újrahasznosítható és nem lebomló szemét mennyiségét - írja a Reuters. Elsőként a szívószálakra, műanyag evőeszközökre, és a bevásárló táskákra terjed majd ki a tiltás.

Kanada az Európai Unió döntését követi az egyszer használatos műanyagok tiltásával kapcsolatban, mely azzal egyidőben érkezett, hogy az ország épp vitában áll a Fülöp-szigetekkel és Malajziával szemét-ügyben. Utóbbi két ország ugyanis több ezer tonna, konténerhajón szállított hulladékot küld vissza Kanadába. Egyrészt, mert a helyi szabályozás megváltoztatásával ezen ázsiai országok sem kívánnak a jövőben a nyugati államok szemétlerakóiként működni, másrészt azért, mert - állítja a Fülöp-szigetek vezetése - Kanada egyszerűen megtévesztette országukat azzal, hogy a hivatalos dokumentumoktól eltérően, nem újrahasznosítható hulladékot küldött oda.

IllusztrációForrás: AFP/Mohd Rasfan

E viták közepette érkezett most a kanadai miniszterelnök bejelentése,

miszerint 2021-től kezdődően számos, mindennapi használati tárgynak búcsút inthetnek a kanadaiak, legalábbis jelenlegi formájukban.

A zacskók, szívószálak valamint a műanyag evőeszközök lesznek első körben betilva, de utóbbiakkal kapcsolatban - úgy tűnik - még a leginkább érintett vendéglátósok sem aggódnak. Egy ottawai étteremtulajdonos egyenesen azt mondta, érezni fogják működésükben a váltást, ami extra költséget jelent az egyszer használatos műanyagok elhagyásával, de ennek egy részét átterhelik a vendégekre, és a fenntarthatóság ügye amúgy is sokkal fontosabb vonatkozást jelent.

Ugyanakkor a kanadai kormány azt közölte, "tudományos alapon" fogják meghatározni a 2021-es tiltáshoz, pontosan melyek azok a műanyagok, amelyek a legsúlyosabb fenntarthatósági problémát és az emberi egészségre való ártalmat jelentik.

Kanada jelenleg a felhasznált műanyag kevesebb mint 10 százalékát hasznosítja újra. Az ott élők minden évben 8,3 milliárd amerikai dollárnak (kb. 2400 milliárd forint) megfelelő értékű műanyagszemetet termelnek, amely a kormányzat szerint 2030-ig nem változik, hacsak nem lépnek közbe.