Félmillió gyulladásveszélyes szárítógépet rendelnek vissza a briteknél

2019.06.12. 20:36

Mintegy 500 ezer, Whirpool gyártmányú szárítógépet rendelnek vissza a briteknél, négy évvel azután, hogy először észlelték az azokkal kapcsolatos biztonsági problémákat, melyek a berendezések kigyulladásához vezetnek.

Átnyúlva a gyártó felett, a londoni kormányzat saját hatáskörben rendeli vissza azt a félmiliió darab szárítógépet, melyeknél fennáll a kigyulladás veszélyes, és ezért fogyasztóvédelmi szempontból, az életre veszélyes készülékeknek számítanak - írja a BBC.

A lépés négy évvel azután történik, hogy a Whirpool jelezte, Hotpoint, Creda és Indesit szárítóik típushibásak, amit a vásárlók és otthonaik védelme érdekében orvosolni kell.

Ezekből a gépekből nagyából 5,3 millió darab jutott a brit háztartásokba, és el is kezdték azok szisztematikus felülvizsgálatát, ám még mindig félmillió darab üzemel úgy, hogy veszélyt jelent használóira.

IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/sturti/Sturti

Ezt elégelte meg a brit kormány, amikor "példátlan módon", maga rendelte el a gépek visszahívását. A BBC idéz több tisztviselőt, fogyasztóvédelmi vezetőt illetve a brit kereskedelmi minisztert is, akik egybehangzóan nyilatkozták: elfogadhatatlannak tartják, hogy ezek a berendezések még mindig veszélyeztetik az otthonokat.

A gyártó ugyan korábban azt javasolta a vásárlóknak, ne használják a gépeket amíg a szakemberek ki nem cserélik a hibás alkatrészeket, ám ezt Londonban elégtelen lépésnek látják, és elrendelték a teljes, még nem javított gépállomány visszahívását. A kereskedelmi minisztérium tájékoztatta döntéséről a gyártót. A kormány az esettel kapcsolatban azt állítja, 11 év alatt, 750 tűzeset köthető a hibás szárítógépekhez.