Félmillió gyulladásveszélyes szárítógépet rendelnek vissza a briteknél

More laundry "Laundry 20-25 Years Apartment Blond Hair Boredom Chores Clothing Contemporary Cute Domestic Kitchen Domestic Life Frustration Green Holding Horizontal Housework Iron Laundry Basket Lifestyle Looking Up One Person Stereotypical Housewife Wash
Young housewife doing more laundry
Vágólapra másolva!
Mintegy 500 ezer, Whirpool gyártmányú szárítógépet rendelnek vissza a briteknél, négy évvel azután, hogy először észlelték az azokkal kapcsolatos biztonsági problémákat, melyek a berendezések kigyulladásához vezetnek.
Vágólapra másolva!

Átnyúlva a gyártó felett, a londoni kormányzat saját hatáskörben rendeli vissza azt a félmiliió darab szárítógépet, melyeknél fennáll a kigyulladás veszélyes, és ezért fogyasztóvédelmi szempontból, az életre veszélyes készülékeknek számítanak - írja a BBC.

A lépés négy évvel azután történik, hogy a Whirpool jelezte, Hotpoint, Creda és Indesit szárítóik típushibásak, amit a vásárlók és otthonaik védelme érdekében orvosolni kell.

Ezekből a gépekből nagyából 5,3 millió darab jutott a brit háztartásokba,

és el is kezdték azok szisztematikus felülvizsgálatát, ám még mindig félmillió darab üzemel úgy, hogy veszélyt jelent használóira.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/sturti/Sturti

Ezt elégelte meg a brit kormány, amikor "példátlan módon", maga rendelte el a gépek visszahívását. A BBC idéz több tisztviselőt, fogyasztóvédelmi vezetőt illetve a brit kereskedelmi minisztert is, akik egybehangzóan nyilatkozták:

elfogadhatatlannak tartják, hogy ezek a berendezések még mindig veszélyeztetik az otthonokat.

A gyártó ugyan korábban azt javasolta a vásárlóknak, ne használják a gépeket amíg a szakemberek ki nem cserélik a hibás alkatrészeket, ám ezt Londonban elégtelen lépésnek látják, és elrendelték a teljes, még nem javított gépállomány visszahívását. A kereskedelmi minisztérium tájékoztatta döntéséről a gyártót. A kormány az esettel kapcsolatban azt állítja, 11 év alatt, 750 tűzeset köthető a hibás szárítógépekhez.