Az USA úgy pumpálja az olajat, mintha nem lenne holnap

olaj, kőolaj, pumpa
ANDREWS, TX - JANUARY 20: An oil pumpjack works at dawn in the Permian Basin oil field on January 20, 2016 in the oil town of Andrews, Texas. Despite recent drops in the price of oil, many residents of Andrews, and similar towns across the Permian, are trying to take the long view and stay optimistic. The Dow Jones industrial average plunged 540 points on Wednesday after crude oil plummeted another 7% and crashed below $27 a barrel. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok fenntartja, sőt még növelheti is az olajkitermelését a következő időszakban, és ettől az sem tántorítja el, hogy a nyersanyag ára csökken, illetve a gazdasági növekedés is lassul – mondta az ország energiaügyi miniszterhelyettese.
Vágólapra másolva!

Az amerikai palaolaj kitermelők a következő 12 hónapban is rekord mértékű, napi 12 millió hordót termelnek majd ki. Mi több, ez akár 13 millió hordóra is felmehet – mondta az USA energiaügyi miniszterhelyettese, Dan Brouillette. Hangsúlyozta, az amerikai kitermelési számok még jó ideig nem fognak csökkenni.

Ezzel párhuzamosan viszont az amerikai típusú WTI olaj árfolyama majdnem 20 százalékot gyengült az idén áprilisban elért csúcsához képest,

ahogy a befektetők elkezdtek aggódni azzal kapcsolatban, hogy a gazdasági növekedés lassulásának hatásai elérték az olajpiacot is.

A WTI hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Brouillette azonban úgy látja, nem kell tartani attól, hogy a lassuló gazdasági növekedés hatására tartósan visszaesne az olajkereslet. Kiemelte, a gazdaság növekedése csak enyhe lassulást mutatott 2019 elején, és a miniszterhelyettes arra számít, hogy az amerikai gazdaság újra elkezd majd fölkapaszkodni – ezzel pedig az olajkereslet is megugorhat, ami jó hír a kitermelőknek.

Jelenleg azonban Brouillette úgy látja, az USA számára a legnagyobb kihívást nem a kitermelés fenntartása jelenti, hanem az, hogy eljuttassák a terméket a piacra. Hozzátette, folyamatosak az infrastrukturális fejlesztések, mégpedig igen gyors ütemben, de az Egyesült Államoknak ennél is többre volna szüksége.

Még nagyobb csővezeték-kapacitás kellene annak érdekében, hogy elvigyék az olajat és a gázt az exportpiacokra.

Tavaly egyébként a földgáz iránti globális kereslet 2010 óta nem látott ütemben nőtt, a kínálat legnagyobb része pedig az Egyesült Államokból érkezett. Az USA-nak nem is titkolt célja, hogy a világ vezető cseppfolyósított földgáz (LNG) exportőre legyen.

Az amerikai gázkibocsátás tavaly 11,5 százalékkal bővült, ami a leggyorsabb ütem volt 1951 óta, vagyis az USA rohamléptékben halad a célja felé. Jelenleg Ausztrália és Katar a világ két vezető LNG exportőre.

Az USA nem fogja vissza az olajkitermelését Forrás: DreamsTime

Mindazonáltal a Kínával folytatott vámháború ezen a területen is érzékelteti a hatását.

Az ázsiai óriás ugyanis a világ második legnagyobb LNG importőre, vagyis hatalmas mennyiségben szívja fel a globális kínálatot.

Ahogy pedig Peking vámokat vetett ki az amerikai földgázra, úgy ezzel Washington terveit is hátráltatja.

Brouillette azonban határozottan nem aggódott ezzel kapcsolatban, és kiemelte: Ázsia más országaiból elég kereslet mutatkozik ahhoz, hogy az USA tartsa a jelenlegi szinteket. A miniszterhelyettes az importőr országok közül kiemelte Dél-Koreát és Japánt, valamint jelezte, a mexikói számok is igen szépen alakulnak.