Két országon múlt a csokoládékedvelők következő éve

ghána kakaó, zsákban tárolt rakodott kakaó
Agricultural workers weigh bags of cocoa 18 November 2003 in Akati, a small Ivorian village where a profitable black market is fetching 625 FCFA (almost one euro) across the border in Ghana for a bag of cocoa, instead of the 385 FCFA it gets at home. AFP PHOTO/ISSOUF SANAGO / AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO
Vágólapra másolva!
Megegyezett a kakaóbab áráról a felvásárlókkal a világpiac két legfontosabb szállítója, Ghána és Elefántcsontpart, így folytatódhat a termés értékesítése - számolt az Africanews.
Vágólapra másolva!

Két afrikai ország, Ghána és Elefántcsontpart adja a világ kakaótermésének nagyjából 65 százalékát. Ha gyenge a termés vagy nem sikerül azt időben betakarítani, a termény ára biztosan emelkedik, a kakaó drágulását pedig a végén a jobb minőségű, magasabb kakaótartalmú csokoládékat vásárló fogyasztók is pénztárcájukon érzik meg.

Idén más fenyegetés árnyékolta be a kakaó piacát. Ghána és Elefántcsontpart ugyanis közös fellépéssel úgy döntött, leállítja a kakaóbab értékesítését addig, amíg a felvásárlók és az iparági szereplők el nem fogadják az általuk kért,

minimális tonnánkénti felvásárlási árat, 2600 dollárt (kb. 754 ezer forint).

A helyi termelőket és feldolgozókat képviselők korábban két napon át üléseztek, mielőtt kialakították közös álláspontjukat a 2020-2021-es idényre várt árakról. A döntés végrehajtása az egész ellátási láncot érintette volna. A Nemzetközi Kakaószövetség korábban csak átlagosan 2436 dollárt ajánlott a termés tonnájáért.

Ghánai mezőgazdasági munkások rakodják a kakaóbabbal töltött zsákokat Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Most azonban úgy tűnik, az ágazati szereplők egyöntetűen elfogadták a 2600 dolláros küszöbárat, a két ország pedig folytatja a termény értékesítését.

A betakarítási főszezon ősszel kezdődik, amelyet jövő júliusban egy kisebb hullám követ.

Az egyik ghánai termesztői szövetség vezetője "történelmi mérföldkőnek" nevezte a mostani megállapodást, mivel ez az első alkalom, amikor nem a felvásárlók kényszerítették ki az árat, hanem elfogadták azt, amit a termelői oldal kért. A szövetség képviselője azt is hozzátette, a megállapodást írásos formába öntik az érintett iparági szereplőkkel.

A világ csokoládépiaca - ahová a kakaó nagyja kerül - évente körülbelül 100 milliárd dollárt termel, de ebből mindössze 6 milliárd dollár jut el végük a kakaóbab termelőihez.