Sokan láthattunk már szűk csoportban leülő teheneket. Vannak, akik esküsznek, hogy ez a közeledő eső jele. De amerikai kutatók most megfejtették, hogy nincs közvetlen összefüggés a tehenek leülése és az eső között, ám a levegő hőmérsékletével viszont van összefüggés, ami akár esőre is utalhat.

Sok különböző elmélet létezik arról, hogy miért hevernek le a tehenek.

Egyrészt állítólag a tehenek gyomra érzékeny a csapadék által okozott légköri nyomás változására, és ezért lefekszenek, hogy a nyomást enyhítsék.

Másrészt a tehenek érzik a levegőben növekvő nedvességet. Azért fekszenek le, mert az alattuk lévő fű így ugyanis száraz marad.

A tehén lábai gyorsan megkötik a nedvességet, így nem bírják el megfelelően az állat súlyát, ha a levegő páratartalma magas.

Ezek az elméletek azonban egyáltalán nem számítanak tudományosnak, sőt ezek egyik-másika kissé erőltetettnek is tűnik, hiszen a tehenek látszólag akár még pihenésből is leheveredhetnének.

Ha leül a tehén, attól még nem biztos, hogy eső lesz, az viszont biztos, hogy lecsökkent a hőmérsékletForrás: Shutterstock

Az University of Arizona és North Missouri kutatói viszont most azzal álltak elő egy tanulmányukban, hogy a tehenek azért ülnek le, mert a levegő hőmérséklete hatással van a tejtermelésükre. Ha hűl az idő, a száraz fűre fekve melegen tartják a gyomrukat a tejtermelés érdekében.

Azt tehát nem sikerült bizonyítani, hogy a tehenek azért fekszenek le, mert eső várható,

de a tanulmány rávilágít bizonyos összefüggésekre a levegő változása és a tehenek reagálása között, így a népi megfigyelés mégsem teljesen alaptalan.

Forrás: Southwestfarmer.co.uk