Mennyiből lehet elmenni nyaralni?

autós nyaralás
Vágólapra másolva!
A nyaralás költsége nagyjából olyan, mint a lakásfelújításé: mindig többe kerül a végén, mint amire számítottunk az elején. De hogyan lehetne elérni, hogy ebbe a „többe" ne rokkanjon bele a család?
Vágólapra másolva!

Célszerű mindenre kiterjedő számítást végezni, és lehetőség szerint minden apróbb, de előre látható költséget fölfelé kerekíteni. Aztán az is fontos, hogy a fix kiadások mellett gondoljunk az úgynevezett költőpénzre is, ami lehet egy éttermi számla, egy új kalap, papucs vagy a töméntelen mennyiségű fagyi és sör. Mindezeken túl pedig mindig legyen nálunk tartalék, mert a hirtelen jött kiadások akár romba is dönthetik az egész nyaralást.

De haladjunk sorban! Első körben, még

a tervezéskor meg kell határoznunk, nagyjából mekkora kerettel tudunk gazdálkodni.

Ehhez mérve kell kiválasztani a megfelelő úti célt és időtöltést. Ma már nem nagyon jelent akadályt, hogy repülővel kell menni, sok helyre lehet alacsony áron jegyeket kifogni. Fontos azonban, hogy hiába tudjuk kifizetni az olcsó repülőjegyet például a francia Riviérára, ha az ottlét nagyon drága, nem jövünk ki túl jól a végén. Vagyis mielőtt nekiállunk repülőjegyet venni, vegyük sorba az alábbi szempontokat!

Mennyibe kerül a környéken az átlagos szállás? Ez belefér-e a büdzsénkbe? Szeretnénk-e autót bérelni? Ha igen, az nagy mértékben rugalmassá teszi a szállásválasztást is, vagyis egy olcsóbb, de a központtól távolabbi szállás is szóba jöhet. Szeretnénk-e főzni? A komplett apartmanok egy család számára lehet, hogy drágábbak, mint egy nagyobb szállodai szoba, ám a főzéssel elég sokat lehet spórolni. Már ha van valakinek kedve a konyhában tenni-venni a nyaralás alatt.

Indul a nyaralás Forrás: Shutterstock

Az autóbérlésnél különösen körültekintőnek kell lenni, mert a bérlőcégek vagy jelentős biztosítási díjat fognak a nyakunkba varrni, vagy brutálisan magas önrészt követelnek meg. Nem sok annál kellemetlenebb dolog van, mint amikor nincs elég „felesleges" pénz a számlánkon, amit zárolhatna a bérlőcég, így kénytelenek vagyunk méregdrága autóbiztosítást kötni, amire valójában nincs is szükségünk.

A rovat tippje (x)

A minikölcsönt expressz szolgáltatással, külön díj ellenében, akár egy óra alatt is megkaphatja az ügyfél, s mivel tetszőleges célra fel lehet használni, bármilyen kiadás, leendő költés fedezeteként felhasználható. Megfelelő infrastruktúra mellett online is igényelhető, vagyis a szobából sem kell kimenni – de aki ragaszkodik a papír alapú szerződéskötéshez, az is megtalálja a számítását. Tovább egyszerűsíti az igénylési folyamatot, hogy munkáltatói igazolás helyett az ügyfél választhatja a bankszámlamegosztó funkciót is. Legfeljebb 300 ezer forint igényelhető, fix törlesztőrészletekkel. Ha az ügyfél meghosszabbítaná a törlesztés futamidejét, annak sincs akadálya, erre több egymást követő alkalommal is lehetősége van. A THM: 0% az első kölcsönt felvevő ügyfeleknek, 9,9% visszatérő ügyfeleknek.

Ha mindez megvan, már csak össze kell adnunk, mekkora az alapvető költsége az utazásnak: repülőjegy, vonatjegy, esetleg benzinköltség, autópályadíjak, szállás. Ehhez hozzá kell venni az egyéb belépődíjakat is, ha szükséges. Kéthetes tengerparti heverészésnél ez nyilván elhanyagolható, de ha be akarjuk járni az Uffizi Képtárat és Toszkána összes múzeumát, akkor ez is tétel a nyaralási büdzsében.

Végezetül meg kell próbálni belőni, mennyi lesz a napi költés.

Jól utána kell nézni, mennyire drága az adott országban, városban az élet, és ennek alapján célszerű kalkulálni. Boszniában például filléres az élet, Izraelben dupla árakkal is lehet számolni. Ha mindez megvan, már csak össze kell adni a tételeket. És ami kijön, azt biztos, ami biztos, még vagy 30 százalékkal jó felszorozni, így kijön az az összeg, amit reálisan el fogunk költeni a nyaralás alatt. Már csak azt kell megnézni, van-e erre keretünk.

A cikk megjelenését a minikölcsön.hu támogatta.