Az ország, ahol az eladott óvszerek négyötöde hamis

violet condom Adolescence Latex Pocket Jeans Healthy Lifestyle Control Risk Red Lifestyles Condom Contraceptive violet condom packed in jeans pocket
violet condom packed in jeans pocket
Vágólapra másolva!
Rengeteg hamis óvszer és más intim segédeszköz van forgalomban az ázsiai országban, Vietnámban, ez a jelenség pedig nem pusztán gazdasági károkat okoz, hanem komoly egészségügyi kockázatokat is magában rejt - számol be arról az Asia Times.
Vágólapra másolva!

Több embert vettek őrizetbe a vietnámi hatóságok június elején egy rajtaütésben, akik szervezett keretek között működtettek hamis óvszereket és síkosítókat előállító üzemet, és Ho Si Minh-város számos pontján tartottak fent rejtett raktárakat az áru tárolására. A lefoglalt áru értékét 258 ezer dollárra (kb. 75 millió forint) becsülik.

A csoport vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy bűntársaival együtt gyártott majd országszerte értékesített hamis kondomokat. Az illetőt már januárban fülön csípték, méghozzá több mint 120 ezer hamis termékkel, amelyeket olyan népszerű és ismert márkák csomagolásába rejtett, mint a Durex. Az akkori akcióban 60 kilogramm, a gyártáshoz szükséges különböző alapanyagokat is lefoglaltak, majd további nyomozás után, a rendőrök most felszámolták az egész hálózatot.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Perytskyy/Perytskyy

Mindez nem kirívó eset az országban, ahol az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint

az eladott óvszerek 85 százalékát - a megfogalmazás szerint - "nem az eredeti márkák hozzák forgalomba".

Ez azt jelenti, hogy az óvszerek jelentős része vélhetően hamis, amelyek viszont gyakran a piacon elismert márkák neve alatt kerülnek forgalomba.

Vietnámban évente 500-600 millió darabot használnak el ezekből az eszközökből.

Egy felmérés szerint viszont a vásárlók jelentős része számára másodlagos a minőség, és elsősorban a termék tetszetősségét és árát nézik.

Ez azonban nagyon komoly egészségügyi kockázatokat rejt. Dr Kristan Schoultz, az UNAIDS nemzetközi orvosszervezet országigazgatója szerint a hamis óvszerek egyáltalán nem felelnek meg azoknak a minőségi standardoknak, amiket egyébként a gyártókkal szemben támasztanak. Így előfordulhat, hogy a partnerek akkor is átadnak egymásnak különböző baktériumokat, ha egyébként rendeltetésszerűen használják az eszközt - jelzi a szakember.