Ezt tenné a részvénypiaccal egy recesszió

hangulat kockázat tőzsde befektetés rohanás
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban egyre kaotikusabbá kezdtek válni a globális piacok, és a napi geopolitikai hírek egyre inkább az olyan biztonságos menedékeszközökhöz terelték a befektetőket, mint az arany, az amerikai állampapír vagy a japán jen. Ehhez jön még, hogy folyamatos az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy beüthet egy recessziós időszak. Az Oxford Economics pedig most egy friss kutatásban számszerűsítette is, milyen hatásai lennének a legrosszabb forgatókönyveknek a tőzsdére nézve.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a nyár sem hoz megnyugvást a Wall Streeten. Miközben a félelem és a bizonytalanság globálisan is jelen van a piacokon, az amerikai tőzsdén kitartanak a vásárlók is, akik elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus lezárásában, illetve a lehetséges amerikai kamatcsökkentésekben bíznak.

Most azonban az Oxford Economics közzétette a negyedéves jelentését, melyben megerősítette, hogy a világgazdaság kilátásai enyhén leromlottak.

Jó hír viszont, hogy egyelőre még nem kell kongatni a vészharangot, mivel a globális gazdaság idén még mindig 2,7 százalékkal bővülhet, ráadásul 2020-ra ez még erősödhet is

– írja a MarketWatch.

Mindazonáltal a szervezet azt is megnézte, mi történne, ha beütnének a legrosszabb forgatókönyvek. Az egyik ilyen szerint az Egyesült Államok gazdasága éles lassulást mutat az idei harmadik negyedévben, majd recesszióba csúszik, ahogy a vállalati profitcsökkenések lehúzzák az üzleti és befektetői hangulatot.

Akár 30 százalékot is zuhanhat az amerikai tőzsde, ha beüt egy negatív forgatókönyv Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Egy ilyen forgatókönyv alapján az amerikai S&P 500 részvényindex egészen 30 százalékot zuhanhatna az idei harmadik negyedévben.

Egy éven belül pedig az USA-ban ténylegesen beütne a recesszió, a jegybank szerepét betöltő Fed pedig pánik üzemmódba kapcsolna,

és agresszív kamatcsökkentésekkel próbálná menteni a menthetőt.

A másik negatív forgatókönyv arról szól, hogy a globális kereskedelmi konfliktusok nemhogy megoldódnak, de még tovább eszkalálódnak. E szerint az USA 25 százalékos vámot vetne ki a mexikói importtermékekre, 10 százalékosat az európai árukra, valamint 25 százalékosat az Észak-Amerikán kívüli autókra. Egy ilyen forgatókönyv azt hozná magával az elemzés szerint, hogy az amerikai részvények 15 százalékot esnének 2019 végére.

Az Oxford Economics azonban összerakott egy optimista forgatókönyvet is.

Ez azt jelentené, hogy a kínai kormány gazdaságélénkítő intézkedéseket vezet be, a kereskedelmi feszültségek enyhülnek, a jegybankok pedig világszerte újra visszahozzák a támogató lépéseket. Egy ilyen kedvező együttállás azt eredményezné, hogy 2020 első negyedévére a tőzsdék egy magas, egyszámjegyű emelkedést élhetnek át.