Bulgáriában vagy Törökországban épülhet az új VW-üzem

Volkswagen
Berlin, 2019. május 14. Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója a német járműipari konszern részvényeseinek közgyűlésén Berlinben 2019. május 14-én. MTI/EPA/Clemens Bilan
Vágólapra másolva!
2018 novemberében Herbert Diess, a Volkswagen csoport (VW) vezérigazgatója bejelentette, hogy a csoport új üzemet tervez nyitni Kelet-Európában. Hat hónappal később a helyszín egyre inkább a célkeresztben van már, a német sajtóügynökség szerint két ország maradt versenyben. Az egyik Bulgária, a másik Törökország. Mindkét helyen a bérköltségek sokkal alacsonyabbak, mint Németországban.
Vágólapra másolva!

A korábbi információk szerint az új üzemre vonatkozó döntést a felügyelőbizottság novemberben véglegesíti majd.

Az új gyár eurómilliárdos nagyságrendű befektetést igényel.

A VW vezetője, Diess szerint az új üzembe a Skoda Karoq és a Seat Ateca gyártását helyezik majd át.

A VW üzemi tanácsa bírálta a terveket, arra hivatkozva, hogy a meglévő üzemek sem teljesen kihasználtak, így inkább azokat kéne kihasználni. Ilyen például a Salzgitterben működő motorüzem.

Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója - a törökök politikai hasznot is remélnek Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Alper Kanca, a Taysad török ​​beszállítói társaság vezetője úgy látja, hogy a VW Törökországban építheti meg az üzemet. A török ​​közönség arra számít, hogy a VW nemcsak a piacot fogja látni a döntés meghozatalakor, hanem azt is, hogy maguk is gyárthatják majd a járműveket.

Az új beruházás Alper Kanca szerint a Németország és Törökország közötti feszült kapcsolatokra is pozitív hatással lehet.

A VW tavaly mintegy 120 ezer autót értékesített Törökországban.

Forrás: Ndr.de