A müncheni székhelyű Lilium startup ambiciózus tervekkel állt elő a jövőre nézve: 2025-ben már elindítják az ötüléses repülő taxijukat – írja a CNBC.

Ráadásul a cég kereskedelmi vezérigazgatója, Remo Gerber mindezt megfizethető áron akarja kínálni az embereknek. A cégalapító szerint nem akarnak luxusterméket árulni, hanem egy mindenki számára megfizethető szolgáltatást kínálnak majd.

Lilium légitaxiForrás: Lilium

Gerber összehasonlításképp elmagyarázta, hogy például a Manhattan és a John Fitzgerald Kennedy nemzetközi repülőtér közötti légiút hat percet venne igénybe, és ezért 70 dollárt (20 ezer forint) kellene fizetni, ezzel szemben az Uber helikopterével ez az út nyolc percig tartana és mintegy 200 dollárba (57 ezer forint) kerülne.

A cég által fejlesztett repülő taxi vízszintesen is tud fel-, illetve leszállni, valamint egyetlen töltéssel akár 300 kilométert is képes megtenni vagy egy órát is a levegőben tud maradni.

Ez azt jelenti, hogy például egyetlen töltéssel el lehet jutni Londonból Manchesterbe.

Lilium légitaxiForrás: Lilium

Gerber elmagyarázta, hogy a rövidtávú utaknál hasonló árakkal lehet majd számolni, mint az Uber vagy a Lyft díjai, míg a hosszabb távú repüléseknél a repülőjáratok árait veszik majd alapul.
A cég nemrég tesztelte ötüléses gépét, de már 2017-ben elkészítette elődjét, az akkor kétüléses járművet.

A 2015-ben alapított Lilium startupot három barát alapította, akik a müncheni Műszaki Egyetemen tanultak, és máig közel 100 millió dolláros befektetést szedtek össze olyan cégektől, mint a kínai Tencent, vagy a londoni székhelyű kockázati tőkealap, az Atomico.

Lilium légitaxiForrás: Lilium

Hat év múlva a Lilium a világ számos városában lesz elérhető – nyilatkozta Gerber. Az Uberen kívül

a cégnek még számos versenytárssal kell szembenéznie a jövőben, például a két nagy repülőgépgyártó, az Airbus és a Boeing is hasonló járműveken dolgozik.

Jelenleg a gépeket egy pilóta irányítja, de már dolgoznak a pilóta nélküli repülők tervezésén és kivitelezésén. A Morgan Stanley elemzése szerint az önvezető repülőgépek piaca 2040-ig elérheti az 1,5 milliárd dollárt is.