Már 131 milliárd forintnál tart az NHP fix

Galéria, Hegesztőpisztoly és védősisak: Andi, a hegesztőmérnök
Vágólapra másolva!
Az MNB 2019 elején indította el az NHP újabb konstrukcióját annak érdekében, hogy a beruházások finanszírozásában emelkedjen a kiszámíthatóbb, rögzített kamatozású termékek részaránya. A részt vevő hitelintézetek az általuk 2019. május 31-ig beküldött adatszolgáltatás alapján az MNB most összesítette az első fél év adatait.
Vágólapra másolva!

A programban résztvevő hitelintézetek 4731 vállalattal kötöttek hitel- vagy lízingszerződést 5898 darab ügyletszámmal, több mint 131 milliárd forint összegben. Ebből a jelenleg ténylegesen kint lévő – azaz a már lehívott, de még nem törlesztett – állomány 98 milliárd forint.

A megkötött hitelszerződések 54 százaléka új beruházási hitel, 46 százaléka pedig új lízingügylet.

Ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaságba került messze a legtöbb finanszírozás (30 milliárd forint),

a feldolgozóipar a következő, mintegy 18 milliárd forinttal, melyet 12 milliárd forintig a kereskedelem, javítás, az építőipar, a szállítás, raktározás és az egyéb ágazat követ. Az ingatlanügyletek és a szakmai, tudományos tevékenység a sereghajtó 7, illetve 2 milliárd forinttal.

Az átlagos ügyletméret a hitelben 91 millió, a lízingben 11,7 millió forint. A medián, vagyis az az összeg, mely az adatsor középső értéke, a hitelben 37,1 millió forint, a lízingben 6,2 millió forint. Az átlagos futamidő a hitelben 8,4 év, míg a lízingben 4,8 év.

A közép-magyarországi régió cégei vitték el az eddigi kihelyezett összegek közel harmadát Forrás: Rostás Bianka/Life.hu

A kihelyezett források több mint fele mikrovállalkozásokhoz került (32,1 milliárd forintnyi hitel és 34 milliárd forintnyi lízing),

kisvállalkozásnál 21 milliárd forintnyi a hitel és 17,6 milliárd forintnyi a lízing, míg a közepes vállalkozásoknál 18,2 milliárd a hitel és 8,4 milliárd a lízing összege.

Területi elosztásban a közép-magyarországi régió a legnagyobb haszonélvezője eddig az NHP fixnek: az összes kihelyezés 29 százalékát vitték el az itt működő cégek. A dél-alföldi régió 17 százalék, az észak-alföldi 15 százalékos szeletet hasított ki a tortából, a nyugat-magyarországi cégek viszont keveset: mindegyik nyugati régióban 10-12 százalék az NHP fix részvételi aránya a teljesből. Az észak-magyarországi régió vitte el a legkevesebb finanszírozást, ők mindössze 5 százalékkal részesültek az NHP fix-ből.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank