Otthon melege program: ősztől milliárdokat lehet nyerni távfűtéses lakások korszerűsítésére

fűtés, hőfokszabályzó, hőmennyiségmérő,  radiátor, távfűtés
Schwáb Richárdné közös képviselő beállítja a kívánt hőfokot lakásának egyik radiátorán a hőszabályozóval a Főtáv ÖKOPlusz program keretében korszerűsített egyik épületben Budapesten, az I. kerület Attila u. 25. szám alatt. A radiátor baloldalán a távolból is leolvasható hőmennyiségmérő.
Vágólapra másolva!
Távfűtéses épületekben lévő lakások fűtésének szabályozására, illetve korszerűsítésére jelent meg kiírás az Otthon melege program keretében, a 2 milliárd forintos támogatási keretre lakásszövetkezetek és társasházak nyújthatnak be pályázatot 2019. szeptember 24. és 2020. március 31. között – jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Magyarországon még mindig van körülbelül 200 ezer olyan távfűtéses lakás, ahol a fűtés egyedileg nem szabályozható, ami az egyik legpazarlóbb megoldás – mondta az államtitkár.

Az Otthon melege program alprogramjának keretében

okos költségmegosztás alkalmazására és radiátorok cseréjére nyílik lehetőség.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke

az elszámolható költségek 10-50 százaléka lehet, lakásonként maximum 350 ezer, pályázatonként maximum 75 millió forint.

Weingartner Balázs, az ITM fenntarthatóságért felelős államtitkára hangsúlyozta: az Otthon melege program célja a magántulajdonban lévő lakóépületek és háztartások energetikai korszerűsítésének ösztönzése, vissza nem térítendő támogatások biztosítása, illetve a háztartások rezsikiadásainak csökkentése.

Az Otthon melege program idei őszi alprogramjában vissza nem térítendő állami támogatással okos költségmegosztás alkalmazására és radiátorok cseréjére nyílik lehetőség Forrás: MTI/Kovács Attila

Eddig 36 milliárd forintot osztottak szét az Otthon melege programban

Hatalmas a sikere az Otthon melege programnak, több esetben is néhány óra alatt elfogytak az elnyerhető összegek a sok ezer beadott pályázat nyomán, sőt, az ITM néhányszor a keretet is megemelte. Még olyan is előfordult, hogy az eredetileg kiírt keret többszöröse fogyott el.

Mióta tart a program, hány családnak nyújtottak támogatást, és melyik volt a legsikeresebb kiírás? Az Origo támogatási áganként összeszedte, milyen mérföldkövek jellemezték eddig az Otthon melege programot.

Hűtőgépek, mosógépek cseréje

27 ezer pályázó kapott először vissza nem térítendő támogatást az Otthon melege programban, melyet 2014 szeptemberében hirdettek meg az elavult hűtő- és fagyasztógépek (25 ezer darabra 627 millió forint), kazánok (1 milliárd forint) és nyílászárók (1,1 milliárd forint) cseréjére, összesen 2,72 milliárd forint értékben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) már akkor közölte, hogy a források rendelkezésre állásának függvényében további pályázatok meghirdetését tervezi az energiahatékonyság növelése, az energiaköltségek csökkentése érdekében.

Több tízezer háztartás cserélhette le mosógépét az energiahatékonysági program újabb szakaszában, 25-45 ezer forint közötti állami támogatással. A tervek szerint mintegy 12 ezer család kapott volna új mosógépet 50 százalékos állami támogatással 2015. július 1-től, 500 millió forint értékben, de a program végül nagy sikerrel zárult: a megnövelt keretösszeg miatt mintegy 43 ezer háztartásnak jutott összesen 1,86 milliárd forintnyi támogatás. A tárca hangsúlyozta, hogy egyetlen alprogramot sem zártak le, csupán a keretek kimerülésével felfüggesztették őket, így amint újabb forrás érkezik, megnyitják azokat.

Nem is kellett sokat várni a soron következő hűtőgépcsere-program megújítására, amely 2016. július elején 500 millió forintos kerettel indult újra, ugyanúgy fejenként 25-45 ezer forintos állami támogatással. A program sikere akkora volt, hogy a pályázat megnyitásától kezdve néhány órán belül kimerült a keret több régióban is.

A 2017 augusztusában újrainduló háztartási nagygépcsere alprogramban ismét mindössze pár óra állt a pályázók rendelkezésére, akkora volt az érdeklődés. Az NFM az eredetileg tervezett 600 millió forintos keretösszeget végül 2,6 milliárd forintra emelte, hogy minden sikeres pályázó megkapja a támogatást, amely így 61 ezer családhoz jutott el.

2018 novemberében indult újra a háztartási nagygépek alprogram, amelyben összesen kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásra lehetett pályázni, pályázónként 40-45 ezer forint értékben. Ebben a kiírásban végül 5 milliárd forintra emelték a keretet, hogy a 119 ezer pályázó igényét ki tudják szolgálni.

Ez volt eddig az Otthon melege program messze legsikeresebb pályázata,

összesen végül több mint 115 ezer háztartás részesült támogatásban.

Fűtéskorszerűsítés társasházakban, családi házakban

A 10 milliárd forintos keretösszeggel 2015. április 30-án indult társasház-felújítási alprogramban az 5-60 lakásos társasházak energiahatékonysági támogatására lehetett pályázni 50 százalékos támogatási intenzitással, amely mintegy 20 ezer lakás megújítását biztosította. 2015 decemberében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 10 milliárdról 11,8 milliárd forintra emelte ezt a keretet.

2016. augusztus 15-én kezdődött az akkor már bő egy éve tervezett, családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására kiírt pályázat, pályázónként akár 2,5 millió forintot is biztosító állami támogatással, 5 milliárd forintos keretösszegből.

Ezt a pályázatot is pár óra alatt elkapkodták, még aznap fel kellett függeszteni.

A felfüggesztésig országosan 3500 jelentkezést regisztráltak, amely a végső jelentkezési határidőig 4000-re nőtt.

A családi házakra kiírt fűtéskorszerűsítési pályázat is nagy siker volt a lakosság körében Forrás: MTI/Marjai János

Gázkonvektorcsere-programok

Az Otthon melege program fűtéskorszerűsítési alprogramjában először 2017. szeptember 21-től lehetett benyújtani pályázatot gázkonvektorok cseréjére 1,5 milliárd forintos keretösszeggel, amiből 12500 gázkonvektor újult meg országosan. Az elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás 80 százalékos volt, egy konvektor cseréjére maximum 120 ezer, több készülékére maximum 500 ezer forint állami támogatás járt. A gázkonvektoros pályázati lehetőség minden régióban óriási siker volt, a keretek hamar kimerültek. A kiírásra 5000 pályázat érkezett.

2019. május 20-tól nyitották meg újra a konvektorcsere alprogramot, 2 milliárd forintos keretösszeggel. A támogatás maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 60 százaléka, de legfeljebb 750 ezer forint lehet, ezen belül gázkonvektorra berendezésenként 96 ezer forint állami támogatás igényelhető. A földgázüzemű konvektorok cseréjére irányuló alprogram még jelenleg is nyitva áll, pályázatai elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatók be, ügyfélkapus azonosítást követően, 2019. augusztus 30-ig. Az Origo itt szedte össze a legfontosabb tudnivalókat erről a pályázatról.

A legfrissebb adatok szerint az Otthon melege programban eddig összesen 300 ezer háztartás korszerűsítésére nyílt lehetőség, összesen 36 milliárd forint keretösszegben.