Ha nem irtja a parlagfüvet, 5 millió forintos bírság jöhet

parlagfű
A parlagfű pollenje komolyan irritálhatja a szem kötőhártyáját is
Vágólapra másolva!
Fontos változás, hogy idén szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák - hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.
Vágólapra másolva!

Az eddigi előírások szerint a parlagfű elleni védekezést elmulasztó földhasználókat, csak az adott év július 1-jét követően lehetett felelősségre vonni.

Az idei parlagfű szezontól érvényes törvénymódosítás értelmében azonban a parlagfű elleni védekezés már egész évben fennálló kötelezettség.

Azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki.

A bírság mértéke 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet.

Így néz ki a parlagfű - egész évben irtani kell Forrás: DPA/AFP/Patrick Pleul

A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása, az egészséges környezet biztosítása közös célunk - áll a minisztérium közleményében, amelyben felhívja minden földtulajdonos és földhasználó figyelmét arra, hogy folyamatosan védekezzen a parlagfű szaporodása és a pollenszórása ellen.

A földtulajdonosok a gyommentesítéssel kapcsolatos szakmai információkért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz fordulhatnak.