Ezeket mindenképpen tudnia kell a banki adategyeztetésről

hitelfelvétel illusztráció
Vágólapra másolva!
Az ügyfél-azonosítást 2019. június 26-áig azon ügyfeleknek kell elvégezniük, akiknek az elmúlt hónapokban a bankok már küldtek ez ügyben figyelmeztetőt – jellemzően több csatornán és több alkalommal is.
Vágólapra másolva!

A kötelező adategyeztetést a 2017 júniusában hatályba lépett pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) írja elő. Az ebből fakadó teendőkre a Bankszövetség a Magyar Nemzeti Bankkal és a Pénzügyminisztériummal közös közleményben már több alkalommal (2019. március 7-én, 2019. június 13-án, és számos nyilatkozatban is) felhívta az ügyfelek figyelmét.

A bankok honlapjai is fontos forrásai a részletes tájékoztatásnak és figyelemfelhívásnak.

Az azonosítással kapcsolatban fontos tudni, hogy 2019. június 26-áig bezárólag az ügyfél-azonosítást azon ügyfeleknek kell végrehajtaniuk, akiktől az elmúlt hónapokban a bankjuk ezt közvetlenül kérte.

Az adategyeztetési kötelezettség a lakossági ügyfelek esetében most csak és kizárólag azokra vonatkozik, akik

  • 2017 júniusa előtt (tehát több mint 2 évvel ezelőtt) nyitották az adott bankszámlát, és
  • bankjuk még nem rendelkezik a személyazonosságukat és lakcímüket igazoló érvényes okmányaik másolatával, esetleg
  • változás következett be személyi adataikban, vagy
  • kiemelt közszereplőnek (illetve közeli hozzátartozójának) minősülhetnek.

A lakossági ügyfelek többsége azért nem kapott a bankjától külön értesítést, mert vele minden rendben, nincs teendője, a szolgáltatások zavartalanul a rendelkezésére állnak június 26-a után is.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Vállalati ügyfelek esetében a kötelezettség minden ügyfelet érint. Minden vállalkozásnak, így azoknak is, amelyek az elmúlt években már tettek tényleges tulajdonosi nyilatkozatot, most újabb és részletesebb adatokat kell megadniuk (pl.: tulajdoni arányokat és minőséget), valamint a tulajdonosok, vállalatirányítók kiemelt közszereplői státuszáról is nyilatkozniuk kell.

Kérjük azokat, akik kaptak saját pénzintézetüktől adategyeztetési felhívást, hogy ne halogassák ezt a törvény szabta kötelezettségüket, hanem mihamarabb tegyenek ennek eleget, hogy a hatályos jogszabály alapján, 2019. június 26-át követően őket is zavartalanul kiszolgálhassák a pénzintézetek.

A bankok honlapjai részletes információkat tartalmaznak az adategyeztetés lehetséges módjairól, csatornáiról.

Azok, akik a fenti feltételek szerint érintettek, kérjük, hogy a saját pénzintézetük által megadott módon, a saját érdekükben mihamarabb végezzék el az adategyeztetést! A bankszektor dolgozói most is minden érintett lakossági és vállalati ügyfelet segítenek abban, hogy a jogszabályi kötelezettségnek meg tudjanak felelni, és a banki szolgáltatásokat igénybe tudják venni.