Ez lehet minden idők legnagyobb, állatvilág elleni bűncselekménye

angolna
A fiatal, üvegszerű testű angolna sodródik Európa felé
Vágólapra másolva!
Óriási volumenű az európai angolnák illegális kereskedeleme, amelynek szereplői főként a brit folyók állományait rabolják le, méghozzá úgy, hogy emelt árat fizetnek a halászoknak az áruért. A veszélyeztetett faj példányai millószámra jutnak el törvénytelen módon Ázsiába, noha az Egyesült Királyságból törvényesen csak az EU-n belül lehetne azokat értékesíteni - derül ki a BBC beszámolójából.
Vágólapra másolva!

Az 1970-es évek óta drámaian, nagyjából 90 százalékkal csökkent az európai angolna állománya a vizekben - az angolna elnevezést eredetileg egyébként a halfajta angol vizekben élő változatára használták, csak utána terjesztették ki azt a többire is. Az európai angolna ugyanakkor 2010 óta veszélyeztetett fajnak számít, és több nemzetközi egyezmény alapján, EU-n kívüli exportja szigorúan tilos.

Ennek ellenére - a becslések szerint - szervezett bűnözői körök,

évente mintegy 350 millió üvegangolnát (fiatal halak) csempésznek Ázsiába, hogy ott felnevelve az egyedeket, jókora haszonkulccsal adjanak túl rajtuk.

Az elkövetők főként orosz és kínai vásárlók, akik hajlandóak a hivatalos ár többszörösét is fizetni a kifogott angolnákért, ha egy halász vállalja, hogy a szabályokat megkerülve, külföldre juttatja a halakat.

Egy kifogott, normál méretű üvegangolna Forrás: Piet Spaans/Piet Spaans

Az illegális kereskedők a normál felvásárlási ár akár hétszerését is hajlandók a halászoknak kifizetni az áruért - állítja Andrew Kell, egy fenntartható angolnatenyésztéssel foglalkozó szakmai tömörülés képviselője.

A szakértő szerint

az illegális angolnaügyletek évente mintegy 3 milliárd font, azaz több mint 1000 millárd forintos kárt okoznak a brit gazdaságnak.

"Ez a bolygó legnagyobb bűncselekménye az élővilág ellen" - állítja a szakember, aki azt is hozzátette: a darabra 1 euróért megvett angolnák a mintegy 900 kínai angolnafarm valamelyikén kötnek is, és 1 év elmúltával, kifejlődve, már 10 eurót érnek.

A jelenség feltárása során újságíróknak viszonylag könnyedén sikerült kapcsolatba lépni illegális felvásárlócsoportokkal, elég volt csak az interneten hirdetést megjeleníteni ehhez, amiben élő, folyóból kifogott angolnákat kínáltak eladásra.

A fiatal, üvegszerű testű angolna Forrás: commons.wikimedia.org

Egy kínai vevő kilogrammonként 1000 fontot (360 ezer forint) ajánlott az áruért, ha azt Malajziába küldik - ami a hatályos szabályozás szerint illegálisnak számít. Jelentkezett az ajánlatra egy orosz vevő is, aki Litvániába kérte volna az árut - ez eddig legális -, de hamar kiderült, az angolnákkal ott át is lépte volna az orosz határt. De az újságírók azt is kiderítették, egy brit kereskedelmi cég is érintett lehet tiltott ügyletekben, amelynek dél-koreai vevői lettek volna az árura. Ezt a cég később tagadta.

Az EU-n belül egyébként az angolna felvásárlói ára törvényes ügyleteknél 150 font körül mozog kilogrammonként.

Az illegális angolnakereskedelem központja korábban Franciaország és Spanyolország volt, de a kétes üzelmekben érdekeltek figyelme mindinkább az Egyesült Királyság felé fordul. Itt az üvegangolnák halászatát csak hivatalos engedéllyel rendelkező halászok végezhetik.