Az ételt rendelő magyarok bő negyede már lebomló csomagolást választ

Megszűnő munkakörök
Ételfutár – Ugyancsak az önvezető járművek korszakának beköszönte jelentheti az ételfutárok időszakának leáldozását is. Ma már több amerikai városban tesztelnek olyan robotokat, amelyek a járdán közlekedve egy előre beprogramozott útvonalon házhoz szállítják az ételt vagy egy adott csomagot.
Vágólapra másolva!
Új környezetbarát szolgáltatást vezetett be a Falatozz.hu. Az ételrendelő portállal szerződésben álló éttermekből az ételrendelő vendég kívánsága szerint kérhető, hogy a teljes csomagolás - tehát a zacskó, a doboz és az evőeszköz egyaránt - 100 százalékosan lebomló, komposztálható anyagból készüljön. Ezt az opciót a rendelés véglegesítésénél külön díj ellenében ajánlja fel a portál, az ügyfelek bő negyede már ezt választja.
Vágólapra másolva!

A lebomló csomagolást 2018. december 1-jétől tételenként maximum 100 Ft hozzájárulással ajánlja fel az ételrendelő portál a vele szerződött éttermekben, az ilyen éttermek már előre is leszűrhetők. Némely fogás azonban még nem kérhető lebomló csomagolásban.

A cég a Box Again 100 százalékban lebomló, komposztálható termékcsaládját kínálja csomagolásként, amely

az évszázadokon keresztül is környezetszennyező hagyományos műanyagokkal szemben ideális körülmények között akár három hónap alatt is lebomlik, de kevésbé optimális környezetben is legfeljebb egy-két év alatt.

A Falatozz.hu rendszeréhez csatlakozott éttermek 10 százaléka vesz részt a programban jelenleg, ezekben

a rendelések 28 százalékát már lebomló csomagolásban kérték a vendégek.


A program kampányvideója:

A programhoz való csatlakozás a portál hálózatához tartozó vendéglátóhelyek önkéntes döntése, és ugyancsak a vendéglátóhelytől függ, hogy milyen mértékben állja a környezetbarát csomagolóanyagok használatának többletköltségeit.

Ami azonban most még előnyt jelent, vagy környezetbarátsága miatt pozitív képet nyújt egy vállalkozásról, az hamarosan kötelező lesz: az Európai Unióban, így hazánkban is,

várhatóan 2021-ben már tilos lesz az egyszer használatos műanyag termékek – tehát a zacskók, tányérok, dobozok, szívószálak, palackok és evőeszközök – árusítása.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfrissebb adatai szerint Magyarországon a csomagolóanyagok éves kibocsátása közel 800 ezer tonna, ebből a papír és karton 32 százalékot, a műanyag 24 százalékot, a fa 20 százalékot és az üveg 14 százalékot tesz ki.