Hogyan fizet fejlesztőinek a Google és a Facebook?

Apple
PHOTO MOUNT, Symbolic picture: people silhouettes working on mobile devices, laptop, tablet, smartphone, computer, internet, apple, social networks, networked, network, communication, apple logo, | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A főiskolából közvetlenül kikerülő szoftvermérnökök gyakran hat számjegyű fizetést kapnak, és a munkaidőtől függően egyes kódolók akár dollármilliókat is kereshetnek egy év alatt – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

A szoftvermérnökök fizetését nemcsak a szakmai területük, hanem az úgynevezett szintjük is befolyásolja. A Google-ban például a belépő szintű mérnökök a 3. szinttől indulnak, míg

az Apple öt mérnöki szintet különböztet meg,

eközben a Microsoftnál a szoftverfejlesztő mérnökök 59-es szinttel kezdenek és egészen a 80-as szintig juthatnak fel a ranglétrán.

Illusztráció Forrás: AFP/Frankhoermann/Sven Simon

– nyilatkozta Zuhayeer Musa és Zaheer Mohiuddin, hozzátéve hogy a cégek közötti szintek működéséről azonban keveset tudnak mérnöktársaik, különösen most, amikor a munkahelyváltások sokkal gyakrabban követik egymást, mint korábban.

Fontos tudni, hogy aki a Google-nál dolgozik, milyen szinten állna, ha átkerülne a Microsofthoz vagy az Amazonhoz – tették hozzá a fejlesztők. Ezért Musa és Mohiuddin olyan weboldalt fejlesztettek ki, ami kifejezetten

a Szilícium-völgyben dolgozók fizetési adatainak kiszámításában segíti a techvállalatoknál dolgozókat.

A Levels.fyi adatai – amihez az alapot a regisztrálók fizetésadatai nyújtották – azt mutatják, hogy a szoftvermérnökök rendkívül jól fizetettek az olyan nagyvállalatoknál, mint a Google, a Facebook, az Amazon, az Apple és a Microsoft.

Egy 3-as szintű Google alkalmazott, vagy egy frissen végzett mérnök belépő szintjén átlagosan 124 ezer dollár (35,5 millió forint) évi fizetést lehet kapni, amit további 43 ezer dolláros (12,3 millió forint) kompenzációs csomag egészít ki.

A Facebooknál egy E3-as szintű mérnök a weboldal becslése szerint évente 166 ezer dollárt (47,6 millió forint) keres.

A honlap alapítói elmondták, hogy a kompenzáció aszerint emelkedik, ahogy előrébb jut a ranglétrán a munkavállaló, és arra is van példa, hogy ez az összeg exponenciálisan emelkedik. Például a Google 7-es, vagyis a legmagasabb szinten lévő mérnökei már mintegy 600 ezer dollárt (172,1 millió forint) keresnek.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ugyanakkor a Levels.fyi adatai nem száz százalékig pontosak,

mivel azokat a regisztrálók saját bevallásuk szerint adták meg. Az alapítók ezért a háttérben igyekeznek korrigálni a kiugróan magas értékeket, és törölni az egyéb megbízhatatlan adatokat.

Az alapítók elmondták: érdekes módon gyakran a nagy cégeknél dolgozó szoftvermérnökök arra kíváncsiak, hogy egy kisebb cégnél mennyit keresnének.