Ilyen lesz az új Air Force One

2019.06.17. 12:41

Exkluzív betekintést adott az ABC Newsnak Donald Trump amerikai elnök arról, milyen is lesz az új Air Force One, azaz az elnöki különgép. Trump a beszélgetés egyik pontján megmutatta azt is, az elkészült tervek közül melyik tetszik neki.

A mostanihoz képest egészen eltérő külső megjelenést kap az amerikai légierő egyes számú gépe, vagyis a készülő új Air Force One. Ahogy az Origo tavaly megírta, a Fehér Ház és a Boeing először informálisan, majd hivatalosan is megegyezett arról, hogy az amerikai óriásvállalat fogja szállítani az új elnöki gépet – ahogy egyébként ez hagyományosan történik is.

Az elnök meg is mutatta, melyik külső arculati koncepció tetszik neki a legjobban. Íme:

Donald Trump megmutatja, milyen külsőt kaphat majd az új elnöki különgépForrás:YouTube/ABC News

Figyelemre méltó a változás a most szolgálatban álló Air Force One-hoz képest, amelyet a kék-fehér szín összjátéka határoz meg. Az új gép viszont egészen más koncepció szerinti külső díszítést kap, a fehér, a vörös és a mélykék színek dominálnak majd rajta.

Persze, még éveket kell várni arra, hogy az új különgép szolgálatba álljon. A megállapodás értelmében, a Boeing 2024-ben szállítja a számos speciális technikai és több titkos biztonsági megoldással készülő gépet, amely az 1990 óta szolgálatban álló 747-200-ast váltja le. A 747–8-as modell 2005-ben debütált, és jelenleg ez a leghosszabb repülőgép, amit az amerikai gyártó valaha épített.

A mostani elnöki különgép egyik washingtoni felszállása előttForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Pool

Az új különgépekből mindjárt kettő is érkezik, ahogy jelenleg is kettő üzemel azokból. Az egyik ezek közül mindig a tartalékot jelenti, illetve megtévesztésre használják az elnök biztonságára ügyelők.

A különgépcsere költsége 3,9 milliárd dollár (kb. 1100 milliárd forint) körül alakul.