Ilyen lesz az új Air Force One

Air Force One, amerikai elnöki repülőgép
WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 28: Air Force One on is ready to take off with U.S President Barack Obama on board September 28, 2016 in Washington, DC. The President is travelling to Fort Lee, Virginia to participate in a CNN Town Hall meeting with Jake Tapper. (Photo by Olivier Douliery-Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Exkluzív betekintést adott az ABC Newsnak Donald Trump amerikai elnök arról, milyen is lesz az új Air Force One, azaz az elnöki különgép. Trump a beszélgetés egyik pontján megmutatta azt is, az elkészült tervek közül melyik tetszik neki.
Vágólapra másolva!

A mostanihoz képest egészen eltérő külső megjelenést kap az amerikai légierő egyes számú gépe, vagyis a készülő új Air Force One. Ahogy az Origo tavaly megírta, a Fehér Ház és a Boeing először informálisan, majd hivatalosan is megegyezett arról, hogy az amerikai óriásvállalat fogja szállítani az új elnöki gépet – ahogy egyébként ez hagyományosan történik is.

Az elnök meg is mutatta, melyik külső arculati koncepció tetszik neki a legjobban. Íme:

Donald Trump megmutatja, milyen külsőt kaphat majd az új elnöki különgép Forrás:YouTube/ABC News

Figyelemre méltó a változás a most szolgálatban álló Air Force One-hoz képest, amelyet a kék-fehér szín összjátéka határoz meg. Az új gép viszont egészen más koncepció szerinti külső díszítést kap, a fehér, a vörös és a mélykék színek dominálnak majd rajta.

Persze, még éveket kell várni arra, hogy az új különgép szolgálatba álljon. A megállapodás értelmében, a Boeing 2024-ben szállítja a számos speciális technikai és több titkos biztonsági megoldással készülő gépet, amely az 1990 óta szolgálatban álló 747-200-ast váltja le.

A 747–8-as modell 2005-ben debütált, és jelenleg ez a leghosszabb repülőgép, amit az amerikai gyártó valaha épített.

A mostani elnöki különgép egyik washingtoni felszállása előtt Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Pool

Az új különgépekből mindjárt kettő is érkezik, ahogy jelenleg is kettő üzemel azokból. Az egyik ezek közül mindig a tartalékot jelenti, illetve megtévesztésre használják az elnök biztonságára ügyelők.

A különgépcsere költsége 3,9 milliárd dollár (kb. 1100 milliárd forint) körül alakul.