Napenergiával locsolnak az indiai gyilkos hőségben

india szárazság
Lassan minden kiszárad
Vágólapra másolva!
Indiában több száz millió ember élete múlik azon, hogy milyen lesz a termés. Az elmúlt években viszont egyre többször és egyre hosszabb időn át volt szárazság, emiatt pedig komoly gondot jelent a termőföldek öntözése.
Vágólapra másolva!

Hiába esik az eső, az nagyon hamar elpárolog Indiában, ahol továbbra sincs vége a nyári hőhullámnak, ráadásul az utóbbi években egyre többször sújtja a termőföldeket szárazság az extrém meleg miatt.

A gazdák pedig a vízhiány miatt eddig kénytelenek voltak drága technológiákhoz nyúlni, például dízelszivattyúkat használnak ahhoz, hogy hozzáférjenek a mélyebben lévő vízhez. Azonban egy Khethworks nevű vállalat most elérhetőbb áron kínál megoldást a helyzetre.

A Khethworks ugyanis napelemek segítségével juttatja el a vizet a földművelőkhöz, így nem kell többé a szórványos esőzésre és a drága üzemanyagot faló szivattyúkra támaszkodniuk.

A dízelszivattyú üzemeltetése 150 dollárba kerül egy idényre, ez pedig óriási kiadás egy olyan országban, ahol az éves átlagjövedelem 2000 dollár.

illusztráció Forrás: lakshmiprasada S/Shutterstock

A Khethworks vezérigazgatója, Katie Taylor szerint az ő napelemes technológiájukat használó gazdaságoknak még ennél is kevesebb pénzük van, így náluk szóba sem jöhet a dízelszivattyú. Indiában viszont nagyon kedvezőek a feltételek a napelemes technológiák használatához, mivel az ország legnagyobb részén évente 300 napon át süt a nap, ráadásul a kormány is támogatja és ösztönzi a megújuló energiák használatát.