Újabb légitársaság került komoly bajba

2019.06.18. 18:31

India egykori legnagyobb magán-légitársasága nem talált vevőt magának, így a vállalat hitelezői fizetésképtelenségi eljárást indítanának a Jet Airways ellen – írja a BBC.

A légitársaság majdnem egymilliárd dolláros adósságot halmozott fel.

Jet Airways gépeForrás: Flickr/Mark Harkin

Áprilisban a vállalat felfüggesztette az összes nemzetközi járatát, emiatt rengeteg utas ragadt Indiában és számos európai nagyvárosban, például Londonban, Párizsban és Amszterdamban.

Az Etihad Airways – az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légi közlekedési vállalata – jelenleg 24 százalékát birtokolja az indiai cégnek, és korábban már érdeklődlődtek a cég iránt.

Bár jelenleg is keresnek vásárlót a légitársaságnak, a fizetésképtelenségi eljárás azt sugallja, hogy nincsenek komoly ajánlattevők. A fizetésképtelenségi eljárás lehetővé teszi, hogy

a cég hitelezői elkezdhessék értékesíteni az üzlet egyes elemeit, vagy eszközeit annak érdekében, hogy visszaszerezzék az általuk befektetett tőkét – a cég egyik hitelezője például az Indiai Állami Bank.

Jet Airways Boeing repülőgépeForrás: Flickr/Kurush Pawar

A pilótákat, mérnököket és földi személyzet hónapok óta nem fizette ki a vállalat.

A Jet Airways 1993-ban alakult, miután India liberalizálta gazdaságát, és lehetővé tette a magán-légitársaságok indítását. A cég növekedése egybeesett az Air India hanyatlásával, amit a rossz szolgáltatási és rossz üzleti döntések eredményeztek.

A Jet Airways az ország egyik legsikeresebb magán-légitársasága volt, 600 belföldi és 380 nemzetközi útvonalon szállított utasokat, flottája pedig 110 járművet tartalmaz, továbbá közel 16 ezer embert foglalkoztatott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK