Az Airbus száz megrendelést kapott az új, középtávolságú A321XLR modelljére az Air Lease Corp-tól, ezzel pedig az európai gyártó tovább növelte előnyét az amerikai rivális Boeinggel szemben.

A minden páratlan évben megrendezett párizsi Air Show-n tarolt az Airbus, miközben a Boeing továbbra is csak szenved. Míg a Boeing legnépszerűbb típusa a sorozatos hibák miatt még mindig a földön rostokol, addig az Airbustól 100 repülőgépet rendelt az Air Lease Corp, köztük a cég A320-as típusának hosszú távú változatát.

Az üzlet értéke összesen 11 milliárd dollár lehet, bár az összeg minden bizonnyal ennél kevesebb lesz a kedvezmények maitt.

A megrendelés komoly győzelem az Airbus számára, ráadásul további vevők is akadhatnak az XLR modellre. Az Aljazeera információ szerint az érdeklődök között van a JetBlue Airways és a Norwegian Air Shuttle is.

illusztrációForrás: AFP/Loic Venance

Emellett az Air Lease Corp mostani megrendelése a teljes iparág számára pozitív visszajelzés a modellekkel kapcsolatban, mivel ez a vállalat a teljes szektorban meghatározó.

A Boeing is tervezett új középtávolságú repülőgépet, az előzetes hírek szerint 15 milliárd dollárt költöttek volna a fejlesztésére, viszont a 737 Max körül kialakult botrány miatt jegelték a terveket, ez pedig lehetőséget adott az Airbusnak, hogy komoly előnyre tegyen szert ebben a szegmensben.

Jó hír a Boeing számára, hogy ők nyerték meg a Pentagon 6,5 milliárd dolláros szerződését, amelynek keretében különböző eszközöket és felszereléseket szállítanak majd.