Egyetlen gépet sem rendeltek a Boeingtől, az Airbus viszont tarolt

kínai-amerikai kereskedelmi háború, airbus
(FILES) In this file photo taken on March 20, 2017 the logo of the civil aircraft manufacturing company Airbus is pictured at the entrance of the Airbus facility in Bouguenais, western France. Airbus saw its profits plunge by 30 percent in the first quarter of 2018 due to delays in delivery of its A320neo engines but still plans to supply 800 aircraft this year, the company said on April 27, 2018. Its net income dropped to 283 million euros (USD 342 million) from 409 million euros for the same period last year. / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Vágólapra másolva!
Az Airbus száz megrendelést kapott az új, középtávolságú A321XLR modelljére az Air Lease Corp-tól, ezzel pedig az európai gyártó tovább növelte előnyét az amerikai rivális Boeinggel szemben.
Vágólapra másolva!

A minden páratlan évben megrendezett párizsi Air Show-n tarolt az Airbus, miközben a Boeing továbbra is csak szenved. Míg a Boeing legnépszerűbb típusa a sorozatos hibák miatt még mindig a földön rostokol, addig az Airbustól 100 repülőgépet rendelt az Air Lease Corp, köztük a cég A320-as típusának hosszú távú változatát.

Az üzlet értéke összesen 11 milliárd dollár lehet, bár az összeg minden bizonnyal ennél kevesebb lesz a kedvezmények maitt.

A megrendelés komoly győzelem az Airbus számára, ráadásul további vevők is akadhatnak az XLR modellre. Az Aljazeera információ szerint az érdeklődök között van a JetBlue Airways és a Norwegian Air Shuttle is.

illusztráció Forrás: AFP/Loic Venance

Emellett az Air Lease Corp mostani megrendelése a teljes iparág számára pozitív visszajelzés a modellekkel kapcsolatban, mivel ez a vállalat a teljes szektorban meghatározó.

A Boeing is tervezett új középtávolságú repülőgépet, az előzetes hírek szerint 15 milliárd dollárt költöttek volna a fejlesztésére, viszont a 737 Max körül kialakult botrány miatt jegelték a terveket, ez pedig lehetőséget adott az Airbusnak, hogy komoly előnyre tegyen szert ebben a szegmensben.

Jó hír a Boeing számára, hogy ők nyerték meg a Pentagon 6,5 milliárd dolláros szerződését, amelynek keretében különböző eszközöket és felszereléseket szállítanak majd.