Megvették a világ egyik legpatinásabb aukciósházát

Sotheby's press preview - Impressionist, modern and contemporary art Horizontal
Sotheby's officials stand near one of Claude Monet's Meules during a media preview, for Sotheby's Impressionist & Modern Art and Contemporary Art auctions, May 3, 2019 in New York. (Photo by Don Emmert / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Vágólapra másolva!
Patrick Drahi távközlési milliárdos 3,7 milliárd dollárért felvásárolta az amerikai – de eredetileg brit – Sotheby's aukciósházat – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A vállalat 31 éve debütált a New York-i tőzsdén, ám egy nehéz időszak után most ismét magántulajdonba kerül.

A francia vállalkozó és műgyűjtő Drahi, az Altice távközlési csoport alapítója, a felvásárlás pedig a virágzó művészeti piac egyik jele.

Claude Monet festményének árverése a Sotheby's aukciósháznál Forrás: AFP/Don Emmert

A Sotheby's legnagyobb riválisa, a Christie's, a szintén francia Pinault család tulajdonában van.

Az 1744-ben Londonban alapított Sotheby's által értékesített híres tárgyak között szerepel Windsor hercegnőjének művészeti gyűjteményei, Andy Warhol magángyűjteménye és

Edvard Munch norvég expresszionista festő leghíresebb képe, A sikoly.

Arany Ferrari az aukciósház korábbi árverésén Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Jack Taylor

A pénzügyi válságot követően az aukciósház költségcsökkentésbe kezdett, ugyanakkor számos bírálat érte a fedezeti alapokat kezelő Dan Loebtől és Mick McGuire-től.

Loeb most dicsérte az aukciósház eladását,

és a Reuters-nek tett nyilatkozatában elmondta, hogy a vásárlás megerősítette azt az értéket, amit korábban a cégben láttak.

Tavaly a Sotheby's adta el az év legdrágább festményét, amit Amedeo Modigliani festett és 157,2 millió dollárért (45,2 milliárd forint) kelt el.