Vágólapra másolva!
A Visa Inc. új elemzése szerint a mesterséges intelligenciát alkalmazó Visa Advanced Authorization (VAA) megoldás segítségével a pénzintézeteknek éves szinten mintegy 25 milliárd dollár összegű csalást sikerült megelőzniük. A VAA valós időben figyeli és értékeli ki a tranzakciókat azért, hogy a bankok gyorsan azonosíthassák az új csalásmintákat és trendeket, továbbá reagálhassanak is azokra.
Vágólapra másolva!

A Visa tavaly több mint 127 milliárd, a kereskedők és a pénzintézetek között a VisaNeten folytatott tranzakciót dolgozott fel, és mesterséges intelligencia alkalmazásával a tranzakciók mindegyikét elemezte. Egy tranzakció elemzése mintegy egy milliszekundumot vett igénybe.

– mondta Melissa McSherry, a Visa Data, Risk and Identity Products and Solutions részlegének alelnöke. „A Visa volt az első olyan fizetési hálózat, amely 1993-ban elsőként alkalmazta az ideghálózat-alapú mesterséges intelligenciát a tranzakciók kockázatosságának valós idejű elemzésére, ami azonnali hatást gyakorolt a csalásokra. Az emberi szakértelem és a technológiai innováció közötti megfelelő egyensúly megteremtésével egyre tovább fejlesztjük kapacitásainkat, kihasználva, hogy a mesterséges intelligencia terén elért új áttörések folyamatosan tágítják a lehetőségek határait."

A Javelin Strategy & Research tanulmánya feltárta, hogy a hamis elutasítást elszenvedő kártyabirtokosok több mint fele (51 százaléka) egy másodlagos bankkártya használatával fejezte be a vásárlást ugyannál a kereskedőnél,

aminek eredményképpen a hamis fizetési elutasítást követően a versenytárs kártyája lehet a fizetésekre használt első számú kártya a pénztárcában.

A biztonsági okból fennakadt fizetés átengedése azonban nem mehet a csalások azonosításának és a megelőzés rovására. A National Retail Federation és a Forrester felméréséből kiderül, hogy a kereskedőknél a fizetésekhez kapcsolódóan felmerülő legelső számú kihívás a csalás: a felmérésben részt vevők 55 százaléka vélekedett így.

A Visa elsőként használt az emberi agyról modellezett ideghálózatokat a lehetséges csalások azonosítására. Forrás: Science Photo Library/SERGII IAREMENKO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sergii Iaremenko/Science Photo L

A Visa Advanced Authorization egy csalásmegelőző réteg, amely a pénzintézetek és a kereskedők számára azért előnyös, mert elősegíti a kockázatok csökkentését és a csalások visszaszorítását, a kártyabirtokosok számára pedig azért, mert segít a hamis elutasításokból eredő fennakadások csökkentésében. A Visa Advanced Authorization technológiát 129 országban több mint 8000 pénzintézet használja.

A Visa úttörő módon elsőként használt az emberi agyról modellezett ideghálózatokat mesterséges intelligenciát alkalmazó platformjának működtetéséhez a lehetséges csalások azonosítására.

Ez a technológia gyorsabb és alaposabb információkat biztosít a korábban ismeretlen összefüggések révén.

A gépi tanulási modellek valós időben vizsgálnak meg minden egyes tranzakciót a csalás jelei után kutatva (megvizsgálják a tevékenységeket, a mintákat és több mint 500 kockázat-attribútumot), mindössze körülbelül egy milliszekundum alatt. Ezt egy kockázatpontozás követi, amelyet a Visa megoszt a számlatulajdonos bankjával, ahol döntés születik a tranzakció jóváhagyásáról vagy elutasításáról, vagy a tranzakció megjelöléséről a számlatulajdonossal történő későbbi egyeztetéshez. Emellett a jó tranzakciók azonosítási képessége még az új vagy a kártyát ritkán használó vásárlók esetén is fontos, mert csökkenti a hamis elutasítások valószínűségét.

A fentiekkel a Visának sikerült a globális csalási rátát minden idők legalacsonyabb szintjén – 0,1 százalék alatt – tartania.