A Boeing mégis talált vevőt a bajba jutott 737 Max gépeire

Boeing 737 MAX 8
Boeing 737 MAX 8 (a kép illusztráció).
Vágólapra másolva!
Az International Airlines Group (IAG) 200 darab 737 Max repülőgépet rendelt a Boeing-től, annak ellenére, hogy jelenleg ezek a gépek a sorozatos meghibásodások és balesetek miatt a legtöbb országban fel sem szállhatnak.
Vágólapra másolva!

A Boeing 737 Max repülőgépek felszállását még márciusban tiltották meg, miután Etiópiában és Indonéziában is lezuhant ennek a típusnak egy-egy gépe. Arról egyelőre nincs hír, hogy mikorra fejezi bei a Boeing a szoftver-hibák javítását és mikor repülhetnek ismét a világszerte népszerűnek számító gépek.

Willie Walsh, az IAG vezérigazgatója ennek ellenére elmondta, hogy bízik a vállalatban és arra számít, hogy a következő hónapokban ismét üzemképesek lesznek a 737-es Max-ok.

A mostani 200 darabos megrendelés mindenképp pozitív a Boeing számára, hiszen ez a többi szereplőt is bizalommal töltheti el. A Boeingnek ugyanakkor kulcskérdés, hogy a piac jól reagáljon az IAG-vel kötött üzletre, mivel a 737 Max jelenleg a vállalat legerősebb húzóneve és ebből a típusból adnak el a legtöbbet világszerte.

illusztráció Forrás: Boeing

Kevin McAllister, a Boeing kereskedelmi repülésért felelős részlegének vezetője arról beszélt, hogy nagy megtiszteltetés számukra az IAG által tanúsított bizalom mind a 737 Max, mind a Boeing munkatársai iránt.

Richard Aboulafia, a Teal Group szakértője szerint mindkét fél jól járt az üzlettel.

A Boingnek sikerült eladnia 200 darabot egy olyan típusból, amely jelenleg nem is szállhat fel, az IAG pedig óriási kedvezményekkel jutott hozzá 200 darab 737 Max-hoz.