Júliustól Floridában már közlekedhetnek az utakon a teljesen önvezető autók és már a biztonsági vezetőre sem lesz szükség, tehát nem felügyeli ember a kocsi működését. Az állam ettől az intézkedéstől azt reméli, hogy az önvezető autókat fejlesztő cégek tömegével érkeznek majd Floridába.

Jelenleg Arizona, Nevada és Kalifornia államok a legvonzóbbak az önvezető kocsikat fejlesztő cégek számára, ez viszont hamar változhat miután Ron Desantis kormányzó engedélyezte, hogy Floridában július elsejétől biztonsági sofőr nélkül is közlekedhessenek az önvezető járművek.

illusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andrej Sokolow

Eddig mindig szükség volt emberi jelenlétre a volán mögött, aki közbe tudott avatkozni, ha valami meghibásodik vagy nem rendeltetésszerűen működik. Elsejétől viszont a gép teljesen önállóan irányít majd.

Az új szabályozásnak viszont van egy fontos pontja. Csak az olyan autókra vonatkozik, amelyek képesek teljesen önvezető üzemmódban működni, azokra nem, amelyek csak bizonyos funkciókat képesek ellátni maguktól. A törvény által előírt 4-es és 5-ös szintű önvezető járművek pedig még gyakorlatilag csak tesztfázisban léteznek.