A Google is beszáll a lakhatási válság megoldásába

2019.06.19. 21:01

A következő évtizedben egymilliárd dollárt szán ingatlanfejlesztésre a Google San Franciscóban és környékén. A térségben ugyanis olyan csillagászati magasságba emelkedtek az ingatlan- és albérletárak, hogy ez már a vállalatoknak is nehézséget jelent. Főleg, hogy egyre nagyobb a nyomás a cégeken, hogy járuljanak hozzá a probléma megoldásához.

A Google bejelentette, hogy a következő évtizedben 750 millió dollárt különít el telekfejlesztésre, illetve 250 millió dollárral ösztönözné építkezésre az ingatlanfejlesztőket San Francisco térségében. A cél az volna, hogy a következő 10 évben legalább 20 ezer lakóingatlan épüljön a régióban – írja a Reuters.

A társaság a 750 millió dollárból olyan telkeket lízingelne, melyeket alapvetően irodáknak és boltoknak szántak. A tervek szerint összesen legalább 15 000 lakóingatlan kerülne eladható állapotba a következő időszakban.

A technológiai óriásnak 45 ezer alkalmazottja van a térségben, és az elmúlt időszakban számos kritika érte azzal kapcsolatban, hogy a cég növekedése és a magas fizetések nemcsak az albérletárakat hajtották föl irreálisan, de lakáshiányhoz is vezettek a helyi piacon. Éppen ezért több helyi aktivista szervezet is felszólította a Google-t és más technológiai cégeket, hogy vegyék ki a részüket a lakhatási helyzet javításából.

Tarthatatlanná vált az ingatlanpiaci helyzet San Francisco térségébenForrás: REUTERS/© Robert Galbraith / Reuters

Mostanra pedig már a Google is eljutott oda, hogy a vezetés jelezte, válságos állapot alakult ki a régióban. Ez részben egyébként válasz volt az aktivisták felől érkező nyomásra is, akik tüntetni készültek a Google anyacégének számító Alphabet szerdai részvényesi találkozója idején. Az egyik aktivista szervezet úgy reagált a Google bejelentésére, hogy „nagyszerű lépés a jó irányba".

Nem a Google azonban az egyetlen technológiai cég a Szilícium-völgyben, amelynek problémát okoz az ingatlanpiac. Januárban a Facebook vezetője, Mark Zuckerberg jelentette be, hogy partnerségben különböző szervezetekkel összesen 500 millió dollárt fordítanak arra, hogy a következő 10 évben több mint 8000 lakást építsenek vagy tartsanak fönn.

A Microsoft ezzel párhuzamosan Seattle-ben hajt végre hasonló projektet. A vállalat közlése szerint 500 millió dollárt fordítanak a hajléktalanok megsegítésére, illetve a megfizethető lakhatás támogatására a városban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK