Így fűtenek tejsavóval nyolcszáz otthont

2019.06.19. 19:02

Megállapodást kötött egy brit sajtgyártó vállalat, hogy az előállítás során keletkező melléktermékeket átadják egy biogáz-erőműnek, amely azokat "zöld gázzá" alakítja át, és az így kinyert energiát háztatások hőellátására használja - írja az Oilprice.

A Wensleydale Creamery nevű vállalat, amely ipari tejfeldolgozó üzemként minőségi sajtokat, többek között a Yorkshire Wensleydale-t gyártja, szerződést kötött egy fenntarthatósági befektetési alappal. Az Iona Capitallal aláírt megállapodás szerint a gyártás során keletkező tejsavót összegyűjtik és átadják egy, az alaphoz tartozó biogáz erőműnek hasznosításra.

Az erőműben a környezetet nem terhelő eljárásokkal gázzá alakítják a maradékokat, amivel annyi energiát nyernek, amely elegendő 800 háztartás éves fűtéséhez.

IllusztrációForrás: hemis.fr/Bringard Denis

A sajtgyártó vállalat évente mintegy 4000 tonna terméket állít elő. A velük partnerségre lépő Iona Capital biogáz üzeme pedig a tejsavóból évente 10 ezer megawattórát kitevő energiát szállít majd mostantól.

A befektetési alapnak egyébként Yokrshire megyében már kilenc, tiszta energiákra épülő erőműve működik, amikkel összesen 37 ezer tonna éves szén-dioxid kibocsátást takarít meg, összehasonlítva a hagyományos erőművek jelentette környezeti terheléssel.