Így fűtenek tejsavóval nyolcszáz otthont

aludttej
France, Haut Rhin, Gunsbach, Maison du Fromage (House of the Cheese), the manufacturing of Munster Cheese, cream ladle and perforated spoon in the copper cauldron, curd
Vágólapra másolva!
Megállapodást kötött egy brit sajtgyártó vállalat, hogy az előállítás során keletkező melléktermékeket átadják egy biogáz-erőműnek, amely azokat "zöld gázzá" alakítja át, és az így kinyert energiát háztatások hőellátására használja - írja az Oilprice.
Vágólapra másolva!

A Wensleydale Creamery nevű vállalat, amely ipari tejfeldolgozó üzemként minőségi sajtokat, többek között a Yorkshire Wensleydale-t gyártja, szerződést kötött egy fenntarthatósági befektetési alappal. Az Iona Capitallal aláírt megállapodás szerint a gyártás során keletkező tejsavót összegyűjtik és átadják egy, az alaphoz tartozó biogáz erőműnek hasznosításra.

Az erőműben a környezetet nem terhelő eljárásokkal gázzá alakítják a maradékokat, amivel annyi energiát nyernek, amely elegendő 800 háztartás éves fűtéséhez.

Illusztráció Forrás: hemis.fr/Bringard Denis

A sajtgyártó vállalat évente mintegy 4000 tonna terméket állít elő. A velük partnerségre lépő Iona Capital biogáz üzeme pedig a tejsavóból évente 10 ezer megawattórát kitevő energiát szállít majd mostantól.

A befektetési alapnak egyébként Yokrshire megyében már kilenc, tiszta energiákra épülő erőműve működik, amikkel összesen 37 ezer tonna éves szén-dioxid kibocsátást takarít meg, összehasonlítva a hagyományos erőművek jelentette környezeti terheléssel.