Az MNB igyekszik szorosabbra fűzni a magyar-kínai kapcsolatokat

MATOLCSY György
Budapest, 2018. október 12. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond az Iránytű a négy százalékhoz címmel megrendezett Figyelő Top200 konferencián a Várkert Bazárban 2018. október 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A hétvégén ért véget a Kína egyik legrangosabb pénzügyi fóruma, ahol Matolcsy György vezetésével a Magyar Nemzeti Bank magas színtű delegációja is részt vett. A jegybankban évek óta dolgoznak azon, hogy a magyar-kínai kapcsoltatok mindkét fél számra gyümölcsözők legyenek és a magas szintű kapcsolatépítésre tökéletesen alkalmasak a nívós kínai vagy az éppen magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából tartott minapi budapesti rendezvények.
Vágólapra másolva!

Az immár 11. alkalommal megrendezett Lujiazui fórum idei főtémája a sanghaji nemzetközi pénzügyi központ fejlődésének felgyorsítása és a minőségi gazdasági növekedés elősegítése volt.

Matolcsy György előadásában a technológiai innovációval és a fenntartható fejlődéssel összefüggésben a pénz és a pénzügyi rendszer 21. századi változásairól, irányairól beszélt,

mint a minőségi gazdasági növekedés egyik fontos eleméről. A fórum célja a nemzetközi pénzügyi együttműködés elősegítése, a kínai piaci nyitás, valamint a pénzügyi reform támogatása. A platformot Sanghaj város pénzügyi központjáról nevezték el, a kezdeményezés egyik kiemelt célja pedig az, hogy Sanghaj a fórum segítségével a világ vezető pénzügyi központjává váljon.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az idei fórumon a társelnökök mellett felszólalt többek között Liu He miniszterelnök-helyettes, Yi Gang, a PBOC elnöke, Yi Huiman, a Kínai Értékpapír-felügyeleti Bizottság (CSRC) elnöke, Pan Gongsheng a PBOC alelnöke és a kínai devizapiaci hatóság (SAFE) vezetője, Huang Hongyuan, a Sanghaji Értéktőzsde elnöke, Xie Duo a Selyemút Alap elnöke, Eric Jing az Ant Financial Services Group elnök-vezérigazgatója, K. V. Kamath, az Új Fejlesztési Bank (NDB) elnöke, valamint Zhou Xiaochuan a kínai jegybank korábbi elnöke is.

A Magyar Nemzeti Bank delegációja emellett előadást tartott és egyeztetéseket folytatott a Fudan Egyetemen is, ahol Matolcsy György az egyetem rektorával, Xu Ningsheng-gel is tárgyalt és a megbeszélésen áttekintették az MNB-Fudan Egyetem-Corvinus Egyetem közös, 2019 februárjában elindult MBA programjának eddigi tapasztalatait, valamint a jövőbeni együttműködési lehetőségeket.