Fagylaltrazziát tart a NAV, de ellenőrzik az utcai gyümölcsárusokat is

2019.06.20. 10:49

Az ország több megyéjében keresik fel az adóhivatal ellenőrei a fagylaltárusokat és az utcai zöldségeseket, gyümölcsárusokat, bizonyos helyeken pedig a cukrászdákban is feltűnnek a revizorok. A hatóság emberei már a Balaton partján is vizsgálódnak - írja a Magyar Nemzet.

Ezen a héten a vendéglátóhelyek és a szezonális termékek, termények árusítói vannak a hatóság érdeklődésének középpontjában.

Hivatali kíváncsiskodásra elsősorban a fagylaltozók számíthatnak: a hűsítő édességet áruló vállalkozásokat ellenőrzik Budapest egyes részei mellett Baranyában, Zalában, Fejér megyében, Vasban és Tolnában. Több megyében a cukrászdákban is felbukkanhatnak a héten a NAV-osok, míg Fejér megyében a kávézókat üzemeltető vállalkozásoknak is érdemes felkészülniük. Revizorok jelenhetnek meg a Balaton-part Veszprém megyei vendéglátóinál és a helyi strandok kereskedőinél.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A fagyirazzia egyébként bizonyos megyékben már korábban elkezdődött, pontosan úgy, mint a gyümölcsrazzia. A napokban Bács-Kiskun megye, Baranya, Heves és Komárom-Esztergom zöldségeseit, út menti árusait, kitelepült kereskedőit látogatják meg a hatóság emberei, miközben Pest megyében piacvizsgálatot hirdettek, és Szabolcsban is szerepelnek a piacolók az ellenőrizendő kereskedők időszaki adóhivatali listáján.

A hatóság kimutatásából kiderül, hogy a NAV emberei ezúttal is elsősorban azt figyelik, hogy a vállalkozások átadják-e vevőiknek a nyugtát, a számlát, bejelentették-e alkalmazottaikat és megfelelően használják-e online pénztárgépüket.

Adott helyeken szóba kerülhet a készpénzkészlet ellenőrzése és az áruk eredete is.

A vizsgálódások részleteiről, vagyis a helyszínekről és az időpontokról egyébként az adóhivatal most is előre részletes tájékoztatást adott saját honlapján, az adótraffipax elnevezésű tájékoztatási felületen. 

A tapasztalat szerint az előre bejelentett vizsgálódások idején általában körültekintőbben járnak el a vállalkozások, s ez köszön vissza az online pénztárgépekből érkező adatokból is.

Az online kasszák ugyanakkor azt is megmutatják, ha később valamely gazdasági szereplőnél esetleg visszaesik a forgalom – az okok kiderítésére újabb ellenőrzés indulhat, immár személyre szabottan.