Döntött a jegybank, kilőtt az arany ára

pénz dollár
A bundle of US dollar banknotes are seen being counted at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Több mint öt éve nem látott magasságba emelkedett csütörtök reggel az arany ára, miután szerdán kamatdöntő ülést tartott az amerikai jegybank. A Fed nyitva hagyta egy jövőbeni kamatcsökkentés lehetőségét, ami erősen megmozgatta a piacokat.
Vágólapra másolva!

Az azonnali szállítású arany unicánkénti árfolyama a csütörtöki ázsiai kereskedés során 1,62 százalékot emelkedett, amivel több mint öt éve nem látott csúcsra ért. Eközben a határidős jegyzés 3 százalék körüli izmosodással még az 1397 dolláros szintet is átlépte.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntése azonban más piacokat is megmozgatott.

A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama például 2016 novembere óta először csúszott le 2 százalék alá, vagyis átlépett egy igen fontos lélektani határt.

A vezető amerikai részvényindexek ezzel együtt mind pluszban fejezték be a napot. Az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq egyaránt 0,5 százalék alatti emelkedéssel zárt.

Közeleg a kamatcsökkentés?

A mozgások hátterében az állt, hogy az amerikai központi bank szerdán bár nem változtatott a politikáján, nyitva hagyta a kamatcsökkentés lehetőségét. Ez fontos üzenet volt a piacoknak, mivel az elmúlt időszakban igen sok találgatás születetett azzal kapcsolatban, hogy a Fed vajon meghúz-e egy lazítást a következő időszakban.

Miközben a jegybank Nyíltpiaci Bizottsága 9-1 arányban megszavazta, hogy az alapkamat továbbra is a 2,25-2,5 százalékos sávban maradjon – ahol december óta van –, azt is előrevetítette, hogy

a jelenleg látható horizonton egy vagy két kamatcsökkentés elképzelhető.

Mindazonáltal erre 2020-ig nem fog sor kerülni – legalábbis a jelenlegi kilátások szerint.

Az arany is megérezte a Fed bejelentését Forrás: Shutterstock

Ez utóbbi azért izgalmas, mert a piaci szereplők igen nagy tétekben kezdtek el arra fogadni, hogy a jegybank már idén júliusban is kamatot csökkenthet annak érdekében, hogy ösztönözze a gazdaság teljesítményét. Noha a Fed döntéshozóinak konszenzusa most az, hogy 2020-ban 2,1 százalék körüli szintre vághatják vissza a kamatot, majd 2021-re visszatérhetnek a 2,5 százalékos értékre,

a piacok még mindig 80 százalék fölötti esélyt látnak arra, hogy idén júliusban kamatcsökkentés jön.

Egy decemberi második enyhítésnek pedig 60 százalékos esélyt tulajdonítanak.

Gazdasági várakozások

Ezzel párhuzamosan a Fed makrogazdasági előrejelzéséből az is kiderül, hogy a jegybank idén 1,5 százalékos inflációra számít, ami alatta van a 2 százalékos hivatalos célnak. Ez csökkentést jelent a márciusban prognosztizált 1,8 százalékhoz képest. A nagyobb ingadozásokra hajlamos élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított maginfláció emellett 1,8 százalékos lehet idén, szemben a korábban várt 2 százalékkal.

A GDP-növekedés 2019-ben 2,1 százalékos lehet a Fed friss várakozása alapján, miközben a munkanélküliségi ráta 50 éves mélypontot, vagyis 3,6 százalékot üthet meg

– ez utóbbi még javulás is a márciusban várt 3,7 százalékhoz képest. Az idei első negyedévben az amerikai GDP egyébként 3,1 százalékkal bővült.