Whiskyt készített egy mesterséges intelligencia

2019.06.21. 20:30

Egy svéd startup, a Mackmyra, egy finn vállalkozással és a Microsofttal közösen, megalkotta a világ első, mesteséges intelligencia készítette whiskyjét - írja az Übergizmo.

A finn Fourkind nevű céggel és a Microsofftal közösen készítette el a svéd vállalat, pontosabban egy mesterséges intelligencia, az első olyan whiskyt, melynek receptjét felhőplatfornom (az Azure cloud computingon) alkották meg.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az italt már el is kezdték gyártani, sőt, előrendeléseket is felvesznek arra, így elvileg bárki megkóstolhatja a világ első, mesterséges intelligencia gyártotta whiskyjét.

A neve egyébként ennek a kifejezésnek az angol rövidítéséből állt elő, vagyis AI Whisky lett.

S hogyan készült a gépi whisky?

A gépi tanulás képességét kihasználva, különböző recepteket mutattak a rendszernek, amiket az felhasználva megalkotta a sajátját. A gép azért kapott némi emberi segítséget is, méghozzá a svéd vállalkozás whiskykészítő mesterének személyében.

Azt, hogy ebből milyen ital született, bárki kipróálhatja, aki hajlandó az 59,90 fontos (kb. 22 ezer forint) árat kifizetni egy üvegért. A cég augusztus végén, szeptember elején kezdi meg whisky szállítását.